Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Bundesbank: Τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν σύντομα

«Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να μεταβάλει σύντομα την πολιτική της σε σχέση με τα επιτόκια. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί ήδη από το καλοκαίρι»

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Bundesbank, Joachim Nagel, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί σύντομα να ξεκινήσει μία αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής σε σχέση με τα επιτόκια, λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων θα μειωθούν έως τον Ιούνιο στα 20 εκ. Ευρώ το μήνα, δήλωσε ο Nagel στην οικονομική εκπομπή «Plusminus» του δημόσιου τ/δ ARD, στο πλαίσιο συνέντευξής του που προβλήθηκε εχθές το βράδυ. «Είναι μία αρκετά μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τους προηγούμενους αριθμούς», είπε.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα κληθεί να λάβει μία απόφαση με βάση τα νέα δεδομένα. «Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι αποταμιευτές ενδεχομένως να είναι σύντομα σε θέση να προσβλέπουν σε υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Nagel.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τελευταία φορά το 2011. Το βασικό επιτόκιο για την παροχή χρημάτων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκεται επί του παρόντος στο ιστορικό χαμηλό του 0,0%. Το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται ακόμη και στο -0,5%. Ένα επιτόκιο καταθέσεων υπό το μηδέν σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν πρόστιμο, εάν αφήσουν πλεονάζοντα κεφάλαια στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank ανησυχεί για το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού της τάξης του 7,3% στη Γερμανία. Ειδικά οι άνθρωποι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα θα πληγούν από τις υψηλές τιμές. «Και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση εμείς ως κεντρικοί τραπεζίτες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διατηρηθούν αυτά τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού», είπε ο Nagel. Αυτή θα είναι σίγουρα μία αποστολή της ΕΚΤ για φέτος.

Σύμφωνα με τον Nagel, υπάρχουν πολλοί γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. «Φυσικά τώρα και ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Αργότερα μπορεί να αναμένεται βελτίωση, εάν ορισμένες αυξήσεις τιμών απομακρυνθούν και πάλι από αυτούς τους υπολογισμούς. «Αλλά συνολικά είναι προφανώς μια εξέλιξη που δεν είναι δυνατόν να μας αρέσει», εξήγησε. «Και ήδη για το 2022 αναμένουμε μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της τάξης του 6%. Και φυσικά αυτό είναι πάρα πολύ».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.