Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Deutschlandfunk: «Ανεργία των νέων στην Ελλάδα»

Deutschlandfunk: Η ανταπόκριση της Verena Schälter από την Αθήνα αναφέρει αρχικά ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, πάνω από μισό εκατομμύριο μορφωμένοι νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα προς αναζήτηση θέσης εργασίας στο εξωτερικό. 

Στο μεταξύ όμως ο αριθμός όσων φεύγουν έχει μειωθεί, ενώ, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Γιώργο Μπιθυμήτρη, διαγράφεται ακόμα και η αντίστροφη τάση, δηλαδή επιστρέφουν στην Ελλάδα πολλοί νέοι από την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου. Ο Κ. Καλαμπόκης είναι ένας εξ’ αυτών, και μάλιστα κατάφερε από την Ολλανδία όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, να βρει θέση σε εταιρεία που ασχολείται με τεχνολογίες αιχμής στα Ιωάννινα, όπου αναπτύσσεται τελευταία η βιομηχανία IT.

Η Ελλάδα δεν θέλει πλέον να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και στις τεχνολογίες αιχμής και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η δημοσιογράφος. Ωστόσο οι ευκαιρίες για τους νέους με υψηλά προσόντα είναι ακόμη περιορισμένες, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας προσφέρονται σε τομείς που ζητούν εργαζόμενους με μεσαίου επιπέδου τυπικά προσόντα, ιδίως στον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 31%, ποσοστό διπλάσιο περίπου από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει περσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, όπου είχε εξαγγείλει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, με το σχόλιο ότι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Τα μέτρα φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, αναφέρει η Verena Schälter, προσθέτει όμως ότι οι συνθήκες εργασίας για τους νέους είναι δυσχερέστερες και ότι η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να δημιουργηθούν επαρκείς θέσεις εργασίας για τους νέους, με δίκαιη αμοιβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.