Σάββατο 30 Απριλίου 2022

RND «Τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν νευρικότητα στους Έλληνες»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) «Τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν νευρικότητα στους Έλληνες»

«Αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα πολλές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για ‘μαζικές υπερπτήσεις’. Τι κρύβεται πίσω από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου;»

Ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Gerd Höhler, αναφέρεται στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και στην αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, ενώ την επέκρινε και για το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Αθήνα ενημέρωσε τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει η ανταπόκριση και προσθέτει ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, διότι ο Πρωθυπουργός τον Μάρτιο είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdogan στην Κωνσταντινούπολη και συμφώνησαν να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, ώστε μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως τελικά συμβαίνει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσιάζει τις υπερπτήσεις ως ένα είδος απάντησης στις υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο, συνεχίζει η ανταπόκριση, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα διαψεύδει τις καταγγελίες της τουρκικής πλευράς και διερωτάται αν πίσω από τις ενέργειες της Τουρκίας κρύβεται τίποτε περισσότερο από μια ανταποδοτική συμπεριφορά. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την κυριαρχία στο Αιγαίο, που έλαβε νέα διάσταση, όταν τον Φεβρουάριο με επιστολή της προς τον ΟΗΕ η Άγκυρα αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου, με επιχείρημα την στρατιωτικοποίησή τους. Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θεωρεί επιβεβλημένη την στρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών λόγω του αποβατικού στόλου που έχει αναπτύξει η Τουρκία στις ακτές της και καταλήγει με το σχόλιο ότι στην Αθήνα εντείνεται η ανησυχία ότι ο Erdogan, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να προλειάνει το έδαφος για την προσάρτηση νησιών του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.