Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Ο Steinmeier παραδέχεται λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας

Süddeutsche Zeitung: «Μετά από έντονη κριτική: Ο Steinmeier παραδέχεται λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας»

 «Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος δήλωσε ότι η προσήλωσή του στον αγωγό Nord Stream 2 ήταν λανθασμένη. "Έσφαλε" και στην εκτίμησή του για τον Putin»

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier παραδέχτηκε σήμερα λάθη στην πολιτική του έναντι της Ρωσίας. Ο Steinmeier είπε στο πλαίσιο συνομιλίας με δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο Bellevue: «Η προσήλωσή μου στο Nord Stream 2 ήταν ξεκάθαρα λανθασμένη. Μείναμε προσηλωμένοι σε γέφυρες, στις οποίες η Ρωσία δεν πίστευε πλέον και για τις οποίες μας είχαν προειδοποιήσει οι εταίροι μας».

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενη. Παρ’ όλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πάντοτε υπερασπιζόταν το έργο, στο οποίο μπήκε ένα τέλος μόλις στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Ως Υπουργός Εξωτερικών της Angela Merkel και Διευθυντής της Καγκελαρίας επί Gerhard Schröder, ο Steinmeier ήταν επί σχεδόν 15 χρόνια συνυπεύθυνος για την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας. Ο Schröder είναι πλέον Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nord Stream 2 AG, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο Gazprom.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγει ο Ρώσος Πρόεδρος, ο Steinmeier δήλωσε: «Η εκτίμησή μου ήταν ότι ο Wladimir Putin δεν θα αποδεχόταν ως ενδεχόμενο την πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για να ικανοποιήσει την αυτοκρατορική του φαντασίωση –στο σημείο αυτό έσφαλα, όπως και άλλοι». Πλέον είναι στη δυσάρεστη θέση να κάνει έναν «πικρό απολογισμό»: «Αποτύχαμε σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και η Ρωσία. Αποτύχαμε στην προσπάθεια πρόσδεσης της Ρωσίας σε μια κοινή αρχιτεκτονική Ασφαλείας».

Ο Steinmeier είπε ότι την ευθύνη για τον πόλεμο φέρει ο Putin, «και αυτήν την ευθύνη δεν θα πρέπει να την επιρρίψουμε σε εμάς τους ίδιους -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξανασκεφτούμε μερικά πράγματα, σε σχέση με τα οποία υπήρξαν λάθη από πλευράς μας». Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: «Με μια Ρωσία υπό τον Putin δεν θα υπάρξει επιστροφή στο status quo που επικρατούσε πριν από τον πόλεμο».

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον Steinmeier στις κατηγορίες του Melnyk. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Wolfgang Büchner δήλωσε ότι υπάρχει κατανόηση την εξαιρετική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Ωστόσο, η κριτική εναντίον του Ομοσπονδιακού Προέδρου απορρίπτεται.

Εν τω μεταξύ, η πρώην Καγκελάριος Angela Merkel υπερασπίστηκε την απόφαση να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ το 2008, παρά την κριτική που της ασκήθηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Wolodimir Selenskij. Η Merkel «επιμένει στις αποφάσεις της σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», δήλωσε εκπρόσωπός της. Ο Selenskij είχε ζητήσει από τη Merkel να ταξιδέψει στη Butscha, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Εκεί, η Merkel θα είχε τη δυνατότητα να δει «σε τι οδήγησε η επί 14 χρόνια πολιτική των παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας», είπε ο Selenskij.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.