Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

«Τα κράτη της Ε.Ε. ζητούν αλλαγές στις νέες κυρώσεις »

«Τα κράτη της Ε.Ε. ζητούν αλλαγές στα σχέδια για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας»


Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων DPA από διπλωματικές πηγές, ζητά, μεταξύ άλλων, πιο σκληρή στάση της Ε.Ε. έναντι της ρωσικής Sberbank, καθώς και περιορισμούς στη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι στην πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Sberbank από το σύστημα Swift, δεν προβλέπεται ωστόσο η απαγόρευση, για παράδειγμα, των συναλλαγών με την εν λόγω τράπεζα ή το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων εντός της Ε.Ε.

Ως προς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θεωρείται πιθανό οι χώρες που είναι μέχρι στιγμής αντίθετες με τα προτεινόμενα μέτρα να λάβουν περαιτέρω στήριξη για τη δημιουργία νέων δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και των παραγώγων του, με αντάλλαγμα τη συναίνεσή τους στην πρόταση για εμπάργκο. Χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα φοβούνται ότι η απαγόρευση μεταφοράς του πετρελαίου που προβλέπεται στην πρόταση εμπάργκο, θα πλήξει μονομερώς τις εφοπλιστικές τους εταιρείες.

Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ολλανδία, ζητούν επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια πιο λεπτομερή αιτιολόγηση της απαγόρευσης λειτουργίας των ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών Russia 24, RTR Planeta και TV Centre στην Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ε.Ε. για περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, θα πρέπει να είναι σαφές ότι πρόκειται για προπαγανδιστικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τέλος, αναφέρεται ότι αναμένεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει μια επεξεργασμένη πρόταση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στη βάση της οποίας θα μπορούν να διαβουλευτούν την Παρασκευή οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κ-μ της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με στόχο να ληφθεί απόφαση για τη νέα δέσμη κυρώσεων το αργότερο το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: DPA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.