Τρίτη 3 Μαΐου 2022

(RND):«Είναι ήδη η Γερμανία εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο;»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Είναι ήδη η Γερμανία εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο;»  

Το ρεπορτάζ του Steven Geyer στην ιστοσελίδα του RND αναφέρεται στη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την οποία έχει στη διάθεσή του το RND, και που επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από τις δυτικές χώρες δεν ισοδυναμεί με εμπλοκή στον πόλεμο, εφόσον οι δυτικές χώρες δεν συμμετέχουν στις πολεμικής επιχειρήσεις. Αυτό ισχύει «ανεξάρτητα από το εύρος των προμηθειών» οπλικών συστημάτων, αναφέρει η γνωμοδότηση, καθώς και ανεξάρτητα από το ερώτημα αν τα όπλα είναι «επιθετικά» ή «αμυντικά». Ωστόσο η Νομική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι όταν, εκτός από την προμήθεια οπλικού υλικού, δίνονται και οδηγίες ή παρέχεται εκπαίδευση στο εμπλεκόμενο μέρος για τη χρήση αυτών των όπλων, τότε «εγκαταλείπουμε την ασφαλή περιοχή της μη συμμετοχής στον πόλεμο».

Η 12σέλιδη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ομοσπονδιακού Kοινοβουλίου φέρει τον τίτλο «Νομικά ζητήματα της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τα κράτη του ΝΑΤΟ μεταξύ ουδετερότητας και συμμετοχής στη σύγκρουση» και συντάχθηκε ήδη τον Μάρτιο, δηλαδή προηγήθηκε της απόφασης για αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard στην Ουκρανία.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει σε κάθε χώρα να «υποστηρίξει ένα κράτος που δέχεται επίθεση, χωρίς να πρέπει με τον τρόπο αυτό να αποτελέσει και το ίδιο εμπόλεμο μέρος», κάτι που η γνωμοδότηση της Ν.Υ. της γερμανικής Βουλής ερμηνεύει ως ανάληψη ενός «μη ουδέτερου ρόλου, που συγχρόνως όμως δεν συνιστά συμμετοχή στη σύγκρουση». Πρόκειται για την επονομαζόμενη «μη διεξαγωγή πολέμου», που έχει αντικαταστήσει στο διεθνές δίκαιο την «παραδοσιακή ουδετερότητα», εξηγεί η Νομική Υπηρεσία στην έκθεσή της.

Το δημοσίευμα ωστόσο σημειώνει ότι η Γερμανία δεν έχει εξαγγείλει μόνο προμήθειες οπλικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά και τη συμμετοχή της στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση δυτικών όπλων, και μάλιστα όπως φαίνεται επί γερμανικού εδάφους, σύμφωνα με τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα στη νατοϊκή βάση του Ramstein η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Christine Lambrecht. Υπενθυμίζεται ότι η κα Lambrecht είχε αναφερθεί τότε στη συνεργασία της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών σε οπλικά συστήματα σε γερμανικό έδαφος, ενώ και η Bundeswehr θα συνεργαστεί με την Ολλανδία για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στα οβιδοβόλα. Την περασμένη Παρασκευή, δε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, John Kirby, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ήδη εκπαιδεύει σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση σημαντικών οπλικών συστημάτων, κάτι που γίνεται σε συνεννόηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Μιλώντας στο RND, η Zaklin Nastic, εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke στην Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου, άσκησε κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU, για την απόφαση του Κοινοβουλίου να στηρίξει η Γερμανία την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό και, επιπλέον, να εκπαιδευτούν Ουκρανοί στρατιώτες ‘στη Γερμανία ή σε έδαφος του ΝΑΤΟ’, λέγοντας ότι με αυτή την απόφαση κατέστησαν τη Γερμανία ενεργό μέρος στον πόλεμο και ότι θέτουν σε «απολύτως ανεξέλεγκτο» κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη, «που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο, όπως προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες και ο Καγκελάριος Scholz».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.