Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Σολτς: Εκρηκτική ύλη για την κοινωνία πληθωρισμός και κόστος ενέργειας

Ως «εκρηκτική ύλη» για την κοινωνία περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος ενέργειας και υποσχέθηκε ελαφρύνσεις για τους πολίτες, αλλά και μια «μακροπρόθεσμη διαδικασία» διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Ο κάθε πολίτης το βλέπει  στο σούπερ μάρκετ, σε άλλα καταστήματα και στο βενζινάδικο ότι οι τιμές αυξάνονται, τόνισε καγκελάριος Σολτς και παραδέχτηκε ότι «πολλοί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν αν ο λογαριασμός θέρμανσης αυξάνεται ξαφνικά κατά εκατοντάδες ευρώ».

Ο καγκελάριος είπε ότι αυτό θα είναι το θέμα της αυριανής σύσκεψης για  «συντονισμένη δράση» ,στην καγκελαρία. Σε αυτή τη σύσκεψη θα μετάσχουν εργοδότες, συνδικάτα,οικονομολόγοι , και στελέχη της Ομοσπονδιακής  Τράπεζας, για να συζητήσουν μέτρα κατά του πληθωρισμού. « Δεν πρόκειται για θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά για την έναρξη μιας διαδικασίας» , τόνισε ο Σολτς που δεν θέλησε να προδικάσει τα αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ήδη ξεκινήσει με πολλές οικονομικές ελαφρύνσεις, τόνισε ο κ. Σολτς, στην πρώτη του θερινή συνέντευξη ως καγκελάριος στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε επανειλημμένα στο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου αυξήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα και εισήχθη ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ για όλα τα ΜΜΜ. «Γίνονται πολλά», υποστήριξε ο καγκελάριος και διευκρίνισε ότι κάποια μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και ο πολίτης δεν έχει ακόμη αισθανθεί την επίδρασή τους. «Για φέτος, έχουμε απορροφήσει σχεδόν το 90% των αυξήσεων των τιμών για τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα», δήλωσε, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.