Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ερώτηση ΚΚΕ στην Υπ. Παιδείας για απλήρωτους εκπαιδευτικούς

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε στις 13 Ιούλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που αφορά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας με την καταβολή του μισθού τους

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση / ερώτηση αναφέρει : 

Απλήρωτοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εν μέσω ανατιμήσεων και ενεργειακής κρίσης

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε στις 13 Ιούλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που αφορά σε μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους εκπαιδευτικούς του Μονάχου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες της ΕΛΜΕ Βαυαρίας, δάσκαλοι και καθηγητές που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Μόναχο δεν έχουν πληρωθεί το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού για τον Ιούνη. Μάλιστα, έχει ήδη αλλάξει ο τρόπος καταβολής του από το Νοέμβρη του 2021, κάτι που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην επιβίωση των ίδιων των εκπαιδευτικών στην πόλη του Μονάχου.

Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιλογές του Συντονιστικού Γραφείου του Ελληνικού Προξενείου στο Μόναχο που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υποβαθμίζει διαρκώς την ποιότητα σπουδών των παιδιών των μεταναστών στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη και μεταφέρει σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων στους γονείς. Όλα αυτά, βέβαια, παράλληλα με το χρόνιο ζήτημα της μη επαρκούς στελέχωσης των σχολείων για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των μαθητών και μαθητριών.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έρχονται έτσι ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που έχουν επιφέρει στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών των μεταναστών από την Ελλάδα, καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες να συζητήσουν την πρότασή του και να συμβάλλουν σε αυτόν τον αγώνα.

Ολόκληρη η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτη η μη πληρωμή δεδουλευμένων στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο Μόναχο

Στο μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό και τους λειτουργούς της, προστέθηκε πρόσφατα και η απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού στους αποσπασμένους από το ελληνικό κράτος στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας (και ιδίως στο Μόναχο), τα οποία χρηματοδοτούνται και από την κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας, που καταβάλλεται σε αυτούς με ευθύνη του αρμόδιου Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης. Το ζήτημα αναδεικνύεται και με την από 23/06/2002 και Αρ Πρ. 9/23.06.20022 επιστολή της ΕΛΜΕ Βαυαρίας προς το Συντονιστικό Γραφείο
Εκπαίδευσης Μονάχου.
Όπως καταγγέλλεται, η μη καταβολή του ειδικού επιμισθίου έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής των εκπαιδευτικών που άφησε τους εκπαιδευτικούς ουσιαστικά απλήρωτους για ένα μήνα τον περασμένο χειμώνα, δημιουργώντας προβλήματα στη διαβίωση τους.
 
Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιούνη τους γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια Συντονίστρια Εκπαίδευσης ότι δεν θα τους καταβληθεί από το Συντονιστικό Γραφείο το ειδικό επιμίσθιο που πληρώνει η Βαυαρία, δηλ. δεν θα πληρωθούν δεδουλευμένα. Επίσης, το Συντονιστικό Γραφείο έπαψε από τον Οκτώβριο του 2021 να προκαταβάλλει το επιμίσθιο στους εκπαιδευτικούς και το πληρώνει στο τέλος του μήνα. Ως αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η ΕΛΜΕ Βαυαρίας και το ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βαυαρίας “Πλάτων” σε πρόσφατη κοινή επιστολή διαμαρτυρίας που
απευθύνουν στον Γενικό Πρόξενο Μονάχου , «μένουμε απλήρωτοι για περισσότερους από δύο μήνες. Θεωρούμε το γεγονός αυτό απαράδεκτο, καθώς ήδη βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση, αφού αδυνατούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και τις λοιπές υποχρεώσεις μας αλλά και να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες διαβίωσής μας».
 
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε σειρά προβλημάτων που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία τους τελευταίους μήνες, όπως οι παλινωδίες σχετικά με την ενοικίαση του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει ένα από τα δημοτικά του Μονάχου, την αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον των σχολείων στη Νυρεμβέργη που επιτάθηκε μετά τις ενημερώσεις από το Συντονιστικό Γραφείο κ.α.
 
Μπορεί τα προαναφερθέντα να είναι ζητήματα που αφορούν ειδικά τη Βαυαρία, όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντίστοιχα θέματα εκφράζονται σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Έτσι, ενώ οι γονείς ούτως ή άλλως καλούνται να επωμιστούν σημαντικό μέρος του κόστους για τη λειτουργία των σχολείων (ενοίκιο χώρων, εξοπλισμός, μεταφορά μαθητών κ.α.), η άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες επιτείνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα πολλές να είναι οι περιπτώσεις σχολείων και ΤΕΓ που η λειτουργία τους για τη νέα χρονιά είναι κυριολεκτικά “στον αέρα”.
Χρόνιο, εξάλλου, είναι και το πρόβλημα της διάθεσης επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των μαθητών.
Η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί ως απόρροια των πολιτικών που έχουν ασκήσει για την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ όλες έχουν ψηφίσει πλήθος νομοθετικών διατάξεων για τα σχετικά ζητήματα, τα προβλήματα όλο και επιτείνονται, με τα πλήγματα να είναι αλλεπάλληλα τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, όσο και στους όρους ζωής και εργασίας των εκπαιδευτικών.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα η κυβέρνηση έτσι ώστε:
-Να καταβληθεί το ειδικό επιμίσθιο στους εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας για τον Ιούνιο,
-Να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς πληρωμής του (όπως ήταν πριν το Νοέμβρη του
2021),
-Να καταβάλλεται εφεξής πλήρως και έγκαιρα το κονδύλι του επιμισθίου που διατίθεται
από τις αρχές της Βαυαρίας,
- Να ενισχυθεί ουσιαστικά η εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Γκιόκας Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία
Συντυχάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.