Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

«Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον καταστήσουμε καλύτερο. Είναι στο χέρι σας να κάνετε τη διαφορά.» - Νέλσον Μαντέλα


Η ημέρα γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, που γιορτάζεται στις 18 Ιουλίου, ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα το 2010. Ο εορτασμός αυτής της παγκόσμιας ημέρας αναγνωρίζει τη δέσμευση που είχε ο πρώην Προέδρος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην επίλυση των συγκρούσεων και στη συμφιλίωση.

Είναι κάτι παραπάνω από μια γιορτή της ζωής και της κληρονομιάς του «Μαντίμπα» τόνιζε πάντα λέγοντας «είναι στο χέρι σας να κάνετε τη διαφορά,» προτρέποντας τις επόμενες γενιές να αναλάβουν τα βάρη της διακυβέρνησης μιας χώρας και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες κοινωνικές αδικίες
Οι θετικές αλλαγές ξεκινούν με μικρές δράσεις. Καθώς ο κάθε άνθρωπος δρα, τροφοδοτεί την ορμή προς την θετική αλλαγή, την ευαισθητοποίηση και την επέκταση της εμβέλειας των αξιών του κ.Μαντέλα - την καταπολέμηση της αδικίας, τη βοήθεια προς τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και την συμφιλίωση.

Στις 18 Ιουλίου κάθε χρόνο, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργαστούν εθελοντικά τουλάχιστον για 67 λεπτά από το χρόνο τους για το καλό της κοινωνίας. Τα εξήντα επτά λεπτά είναι ένας συμβολικός αριθμός που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ετών που ο Μαντέλα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά όλων των μορφών καταπίεσης.

Η ζωή του
Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο μικροσκοπικό χωριό Μβέζα, Απο τότε όλοι εβλεπαν στο πρόσωπό του έναν νέο ανήσυχο από μικρή ηλικία άνθρωπο που αργότερα χαρακτήρισαν ως πατέρα ενός έθνους (Τάτα). Αποφασίζει να ακολουθήσει σπουδές Νομικής στο Γιοχάνεσμπουργκ και συνάμα σε αυτή την κρίσιμη ηλικία μπαίνει ενεργά στην πολιτική.

Το 1944 έγινε μέλος της οργάνωσης Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ιδρύοντας με άλλους συντρόφους του τη Νεολαία της (ANC).

Η ενασχόλησή του με την πολιτική, τον έβαλε στο στόχαστρο του καθεστώτος και δεν άργησε να φτάσει η στιγμή που θα ερχόταν αντιμέτωπος με το δικαστικό σύστημα του Απαρτχάιντ όπου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του Απαρτχάιντ, τον κατηγόρησαν για εσχάτη προδοσία και τον δίκασαν. Η σύλληψή του με την κατηγορία του σαμποτάζ και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης το 1964 ήρθαν ως φυσιολογικά επακόλουθα.

Επί 27 ολόκληρα χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέσα από φυλακές.Μέσα από τα μικροσκοπικά κελιά του, ο «Μαντίμπα» κατάφερε να γίνει το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα. Η εκστρατεία κατά του Απαρτχαϊντ σε συνδυασμό αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το καθεστώς της Νοτίου Αφρικής, οδήγησαν στην απελευθέρωσή του.

Στις εκλογές του 1994, ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας. Η Νότια Αφρική άλλαξε σελίδα και ο αγώνας για φυλετική ισότητα επιτέλους έστω και καθυστερημένα έμελλε να δικαιωθεί αφού έναν χρόνο νωρίτερα το είχαν τιμήσει με Νόμπελ Ειρήνης (μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ).

Πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική.Τo 2004 η βεβαρημένη του υγεία τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τα κοινά. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες. H μεγαλύτερη αναγνώριση για τον αγώνα του αποτελεί η παγκόσμια συγκίνηση για την είδηση του θανάτου του.

Ταλαιπωρημένος από αλλεπάλληλες λοιμώξεις του αναπνευστικού του συστήματος πέθανε σε ηλικία 95 ετών, στις 5.12.13 στο σπίτι του. 

Ο Μαντέλα όριζε τον εαυτό του ως Αφρικανό εθνικιστή και σοσιαλιστή. Από τρίτους όμως θεωρείτο μία φιλελεύθερη ανθρωπιστική φιγούρα. Υιοθέτησε στοχαστικές πολιτικές ιδέες από τον Γκάντι και την Ινδία για τα δικαιώματα των πολιτών.Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σχεδόν 90 πολιτικοί ηγέτες έδωσαν το «παρών» σε ειδική τελετή προς τιμήν του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

B.K. - Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.