Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Cum-ex:Ο Σολτς απέρριψε για ακόμα μια φορά όλες τις κατηγορίες

FAZ: Ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) απέρριψε για ακόμα μια φορά όλες τις κατηγορίες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου του Αμβούργου για την Υπόθεση Cum-ex. «Δεν επηρέασα με κανένα τρόπο τη φορολογική υπόθεση της Warburg», δήλωσε ο Scholz ενώπιον της Επιτροπής την Παρασκευή. Η Επιτροπή ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση, μελέτησε έγγραφα και άκουσε μάρτυρες και τα πραγματικά περιστατικά είναι ξεκάθαρα. «Η Πολιτική δεν άσκησε καμία επιρροή στη φορολογική διαδικασία», είπε ο Scholz. Οποιαδήποτε άλλη εικασία είναι «λανθασμένη και σαφώς δεν στηρίζεται σε τίποτα και σε κανέναν».

Ήταν η δεύτερη παρουσία του Scholz ενώπιον της Επιτροπής, αλλά η πρώτη του ως Καγκελαρίου. Η Εξεταστική Επιτροπή στο Αμβούργο επιχειρεί να διευκρινίσει το κατά υπήρξε πολιτική επιρροή στην απόφαση των φορολογικών Αρχών της πόλης να παραιτηθούν από την απαίτηση καταβολής 47 εκ. Ευρώ από την Warburg Bank στα τέλη του 2016. Άλλα 43 εκ. Ευρώ ζητήθηκαν μόλις το 2017 και μετά από την παρέμβαση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Ο Scholz ήταν Δήμαρχος της πόλης εκείνη την εποχή, ενώ ο σημερινός διάδοχός του, ο Peter Tschentscher (SPD), ήταν Γερουσιαστής Οικονομικών του κρατιδίου. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε παρέμβαση στη φορολογική διαδικασία. «Τρέφω μία μικρή ελπίδα ότι οι υποθέσεις και οι υπαινιγμοί θα σταματήσουν», είπε ο Scholz. Έχει πάντως καταστεί σαφές ότι στερούνται οποιασδήποτε βάσης, πρόσθεσε.

Όπως και κατά την πρώτη του παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Scholz επανέλαβε ότι δεν θυμάται κάτι το συγκεκριμένο από τις συνολικά τρεις συναντήσεις του το 2016 και το 2017 με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της τράπεζας. Μετά από τις αρχικές συζητήσεις, ο Scholz φέρεται να τηλεφώνησε σε έναν από τους τραπεζίτες το φθινόπωρο του 2016 και να του είπε ότι πρέπει να διαβιβάσει στον Γερουσιαστή Οικονομικών του Αμβούργου έγγραφο της τράπεζας με τα επιχειρήματά της κατά του καταλογισμού του ποσού. Ο τελευταίος σημείωσε πάνω στο έγγραφο ότι ήθελε να ενημερωθεί για την υπόθεση και το διαβίβασε. Λίγο αργότερα ελληφθη η απόφαση παραίτησης από το καταλογισθέν ποσόν. Ο Scholz δήλωσε ότι καταρχήν ήταν «εξαιρετικά συγκρατημένος» κατά τις συνομιλίες, ότι δεν ανέλαβε καμία δέσμευση και δεν έδωσε υποσχέσεις. Πάντως, για τους εκπροσώπους των τραπεζών του Αμβούργου ήταν πάντοτε εύκολο να κανονίσουν συνάντηση με τον Δήμαρχο. Τρεις συνομιλίες σε δύο χρόνια δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Αλλά και τις συνομιλίες με εκπροσώπους άλλων τραπεζών ο Καγκελάριος δήλωσε πως δεν τις θυμάται ιδιαίτερα. Ο επικεφαλής του CDU Friedrich Merz δήλωσε την Παρασκευή: «Δεν πιστεύω ούτε μια λέξη του Καγκελαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.