Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

«Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πληθωρισμό 11% την άνοιξη»

«Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πληθωρισμό 11% την άνοιξη»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Ifo, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί και οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι προβλέψεις του Ifo για το επόμενο έτος, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, κάνουν λόγο για πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 9,3%, και μάλιστα για την άνοιξη του 2023 προβλέπουν πληθωρισμό ακόμα και 11%, κάτι που σημαίνει ότι «τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα μειωθούν σημαντικά, και θα συρρικνωθεί αισθητά η αγοραστική δύναμη».

Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς μετά τη φετινή ανάπτυξη της τάξης του 1,6%, εκτιμάται ότι το 2023 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3%. Ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται από το 2024, οπότε και προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,5%. Το Ιfo, μάλιστα, εκτιμά -εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών- ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα βασικά επιτόκια από το 1,25% στο 4%.

Οι παραπάνω προβλέψεις του Ινστιτούτου του Μονάχου έρχονται να προστεθούν στις αρνητικές προβλέψεις και άλλων οικονομολόγων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών τονίζουν ότι είναι πολύ μεγάλη η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις τους, αν και η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι σχεδόν βέβαιη.

Frankfurter Allgemeine Zeitung 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.