Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ο ήρωας των Ελλήνων που έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια» γράφει η Bild
«Το μεγαλύτερο αστέρι του Eurobasket στο Βερολίνο έχει το πιο περίπλοκο όνομα» γράφει η γερμανική εφημερίδα – Αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Έλληνα μπασκετμπολίστα
Από τα στενά των Σεπολίων, στους αστέρες του NBA. Η ιστορία των τριών αδερφών Αντετοκούνμπο, παιδιά μεταναστών, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, δίνοντας ελπίδα σε όλους εκείνους που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Η χτεσινή εικόνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έκανε την Γιαν Βέσελι να υποκλιθεί στο ταλέντο του, αφού κατάλαβαν πως «είναι αδύνατο να σταματήσεις τελείως τον Γιάννη».
«Την περασμένη σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούμπο κέρδισε περίπου 39 εκατ. ευρώ, τη σεζόν 2025/26 ο μισθός του θα ανέβει στα περίπου 51,4 εκατ. ευρώ. Ο Αντετοκούνμπο όμως γνωρίζει και την άλλη πλευρά. Ως παιδί και ως έφηβος ήταν άπορος. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα από παράτυπους νιγηριανούς μετανάστες» γράφει η εφημερίδα Bild σε αφιέρωμά της για τον διάσημο μπασκετμπολίστα.
«Ο Γιάννης είναι πλέον Έλληνας εθνικός ήρωας», τονίζει η εφημερίδα.
«Το μεγαλύτερο αστέρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ στο Βερολίνο έχει το πιο περίπλοκο όνομα: Αντετοκούνμπο», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που προσθέτει ότι το όνομα Αντετοκούνμπο αναφέρεται τρεις φορές στο φύλλο αγώνα, καθώς πλην του Γιάννη, αγωνίζονται τα αδέρφια του Κώστας, 24 ετών και Θανάσης, 30 ετών. Ο τέταρτος αδερφός, ο 21χρονος Άλεξ αποβλήθηκε από την ομάδα λίγο πριν το τουρνουά.
«Ο Γιάννης είναι πλέον Έλληνας εθνικός ήρωας. Παίζει στο ΝΒΑ από το 2013. Έκτοτε έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα με τους Μιλγουόκι Μπακς (2021) και έχει αναδειχθεί δύο φορές MVP – MVP το 2019 και το 2020».
Κάποτε δεν έφταναν τα χρήματα
Στο δημοσίευμα γίνεται αναδρομή στην παιδική ηλικία του Γιάννη Αντετοκούμπο στην Αθήνα και στις προσπάθειες βιοπορισμού των γονιών του. «Τα χρήματα δεν φτάνουν έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτό ο Γιάννης και τα αδέρφια του πουλάνε γυαλιά ηλίου, ρολόγια και CD στους δρόμους της Αθήνας».
Κάποιες ημέρες, τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για φαγητό. «Μετά τα αδέρφια ψάχνουν να φάνε σε κάδους σκουπιδιών» σημειώνει.
Ο φόβος της απέλασης
Εκτός από τη φτώχεια, υπήρχε και ο φόβος της επικείμενης απέλασης. «Πηγαίναμε για ύπνο φοβούμενοι μήπως ξυπνήσουμε και οι γονείς μας δεν ήταν πια εκεί. Η αστυνομία θα μπορούσε να τους απελάσει ανά πάσα στιγμή» είχε δηλώσει ο Γιάννης.
Αυτή την περίοδο ο Γιάννης –όπως και όλη η οικογένειά του– είναι ανιθαγενής. Δεν είναι Έλληνας. Δεν έχει ούτε νιγηριανή υπηκοότητα, δεν υπάρχουν χαρτιά.
Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ένας προπονητής νέων αναγνωρίζει το ταλέντο του και προσφέρει στην οικογένειά του 500 ευρώ, αν ο Γιάννης κι ο Θανάσης παρακολουθούν προπονήσεις.
Η ελληνική υπηκοότητα ήρθε λίγους μήνες πριν μπει στο NBA, ενώ ο Γιάννης έκανε τη στρατιωτική του θητεία το 2016.
«Και τώρα οι Έλληνες ελπίζουν ότι θα τους φέρει την πρώτη τους νίκη στο Eurobasket από το 2005. Αυτό θα ήταν τελικά το αίσιο τέλος της οικογένειας με το περίπλοκο όνομα», καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.