Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ARD: «Ο Erdogan απειλεί τα νησιά του Αιγαίου με επίθεση»

Στη χθεσινή εκπομπή „Weltspiegel“ της δημόσιας τηλεόρασης ARD προβλήθηκε ρεπορτάζ διάρκειας περίπου επτά λεπτών σχετικά με την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ειδικότερα τον αντίκτυπο στις σχέσεις των κατοίκων του Καστελόριζου με αυτούς της τουρκικής πόλης Kas. 

Η παρουσιάστρια της εκπομπής προλογίζει το ρεπορτάζ λέγοντας ότι εδώ και χρόνια η Ελλάδα και η Τουρκία διαφιλονικούν ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη άσκησε μεν δριμεία κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο Erdoagan, ωστόσο προέβη και σε μια κίνηση συμφιλίωσης, λέγοντας ότι Έλληνες και Τούρκοι συνδέονται από μακρά ειρηνική συμβίωση. Στην εκπομπή υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απειλήσει την Ελλάδα ότι η Τουρκία θα εισβάλει αιφνιδίως σε κάποιο νησί.

Ο Oliver Mayer-Rüth που επιμελήθηκε το επιτόπιο ρεπορτάζ, σημειώνει ότι το Καστελόριζο βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική ηπειρωτική χώρα. Στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών βλέπει κανείς ένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, ενώ τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν συνεχώς την περιοχή. Ο Ali Gümrükcü, καπετάνιος στο ferry-boat που πραγματοποιεί το δρομολόγιο από το Kas στο Καστελόριζο, δηλώνει στην κάμερα του ARD ότι ανησυχεί όχι μόνο λόγω του τεταμένου κλίματος, αλλά και επειδή στο Καστελόριζο ζει ο φίλος του Γιώργος, επίσης καπετάνιος, ο οποίος όμως αδυνατεί να εργαστεί λόγω βαριάς ασθένειας.

Το συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης σκόπευε να συνοδεύσει τον Τούρκο καπετάνιο κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο και στον φίλο του, Γιώργο, ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μόλις αφίχθη στο νησί το συνεργείο, ο τοπικός Αστυνομικός Διευθυντής τους απαγόρευσε να κινηματογραφήσουν και κατάσχεσε την κάμερά τους, εξηγώντας ότι χρειάζεται γραπτή άδεια κινηματογράφησης. Και το Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι είναι απαραίτητη η άδεια, ωστόσο πρόκειται για έναν ασυνήθιστο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου σε μια χώρα της Ε.Ε., όπως σχολιάζεται στο ρεπορτάζ. Τελικώς, η κινηματογράφηση έγινε με το κινητό τηλέφωνο και το γερμανικό συνεργείο ακολούθησε τον Τούρκο καπετάνιο στο σπίτι του Έλληνα φίλου του, για τον οποίο ο Ali Gümrükcü έχει διευθετήσει να κάνει φυσικοθεραπείες δύο φορές την εβδομάδα με Τούρκο φυσικοθεραπευτή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το ARD είχε ξαναβρεθεί στο Καστελόριζο, το οποίο επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, τότε όμως δεν υπήρχε καμία απαγόρευση κινηματογράφησης και το συνεργείο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στο νησί για να κάνει ρεπορτάζ. Το ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκαν το Καστελόριζο, 580 χμ μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, είναι μια αντίδραση στις τουρκικές απειλές. Το ρεπορτάζ προβάλλει απόσπασμα των δηλώσεων της Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτόν τον προμαχώνα του Ελληνισμού με υπερηφάνεια και τόλμη, και προσθέτει στη συνέχεια ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Κάτοικος του Καστελόριζου δηλώνει στο ARD ότι δεν έχει τίποτε με τους Τούρκους πολίτες, ωστόσο φοβάται το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην πόλη Kas, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος „Iyi“ στην πόλη, Ismael Sah Yilmaz, δηλώνει στο ARD ότι δεν τον ενοχλεί ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό, όσο ότι το νησί, καθώς και το γειτονικό ακατοίκητο νησί της Ρω, είναι στρατιωτικοποιημένα. Ο ίδιος συγκρίνει φωτογραφίες του 2003 και του 2019 από το διαδίκτυο, όπου φαίνεται, όπως λέει, ότι έχει ενισχυθεί η στρατιωτικοποίησή τους, και μάλιστα δείχνει στο ARD ότι στη Ρω έχει πλέον δημιουργηθεί στρατιωτική εγκατάσταση όπου μπορούν να προσγειώνονται ελικόπτερα. Η Ελλάδα δικαιολογεί την στρατιωτικοποίηση με το επιχείρημα ότι στα τουρκικά παράλια βρίσκεται μεγάλος αποβατικός στόλος της Τουρκίας, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του ARD. Από την πλευρά του, ο Ismael Sah Yilmaz απορρίπτει την πολεμική ρητορική του Erdogan και τονίζει ότι με τους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς για την στρατιωτικοποίηση των νησιών υπεύθυνος είναι ο ελληνικός στρατός και η ελληνική κυβέρνηση.

Πίσω στο Καστελόριζο, το συνεργείο του ARD κινηματογραφεί στο σπίτι του Γιώργου, με τον οποίο σκόπευε να συνομιλήσει, ωστόσο ο γιος του σταματά την κινηματογράφηση, και το ARD πληροφορείται κατόπιν ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής τηλεφώνησε στην οικογένεια και της απαγόρευσε να μιλήσει στη γερμανική τηλεόραση.

Ο Τούρκος καπετάνιος, Ali Gümrükcü, στην επιστροφή με το ferry-boat προς το Kas, εκφράζει τη λύπη του για το ότι το τηλεοπτικό συνεργείο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ρεπορτάζ, ενώ κάνει λόγο για ανούσιες εντάσεις και σχολιάζει ότι οι κάτοικοι του Καστελόριζου έχουν προβλήματα, η ελληνική πολιτεία ωστόσο δεν ενδιαφέρεται και προσπαθεί να δείξει το ενδιαφέρον της μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις, ενώ την επόμενη μέρα έχει ξεχάσει το νησί.

Το ρεπορτάζ κλείνει με το σχόλιο του δημοσιογράφου Oliver Mayer-Rüth ότι επί δεκαετίες οι Έλληνες και οι Τούρκοι ζουν στην περιοχή σε συνθήκες φιλίας και ότι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι αυτές που σπέρνουν το μίσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.