Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Baerbock «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα δημοψηφίσματα»

¨Η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, μιλώντας χθες στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, έστειλε το μήνυμα ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να χορηγήσει άσυλο σε Ρώσους λιποτάκτες, καθώς, όπως είπε, το δικαίωμα διαφυγής από τον πόλεμο και τη βία «ισχύει για κάθε πολίτη σε αυτόν τον κόσμο και φυσικά και για τους Ρώσους, που φοβούνται για τη ζωή τους».

Είναι σημαντικό, τόνισε η ΥΠΕΞ, να προασπιστούμε το υπάρχον δίκαιο για το άσυλο και να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα «μαζί ως Ευρωπαίοι». Σε ό,τι αφορά τα επονομαζόμενα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, η κα Baerbock έκανε λόγο για μία ακόμη «πολεμική στρατηγική». Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει επιτυχίες με τα όπλα, διεξάγει ψευδή δημοψηφίσματα, υπογράμμισε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να γίνει αυτό, οι Ρώσοι πηγαίνουν «από πόρτα σε πόρτα… με την αστυνομία ή τον στρατό». Οι άνθρωποι καλούνται κυριολεκτικά, όπως σημείωσε η Υπουργός, να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου. «Πρόκειται για μια μέθοδο πολέμου, που διεξάγεται τώρα με άλλον τρόπο. Για αυτό δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναγνωρίσουμε αυτά τα δημοψηφίσματα», ξεκαθάρισε η Annalena Baerbock. 

Με τον τίτλο «Τα κράτη της G7 τάσσονται κατά των ψευδών δημοψηφισμάτων», η ιστοσελίδα του ARD αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες τα κράτη της ομάδας G7, της οποίας την προεδρία ασκεί η Γερμανία, όπου τονίζεται ότι η Ρωσία προσπαθεί με αυτά τα επονομαζόμενα δημοψηφίσματα να δημιουργήσει μια ψευδή πρόφαση για να μεταβάλει το status της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 υπογραμμίζει ότι τα δημοψηφίσματα παραβιάζουν ξεκάθαρα τον Χάρτη των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και την αρχή του κράτους δικαίου, στερούνται νομικής ισχύος, ενώ η Ρωσία κατηγορείται για «απροκάλυπτο εκφοβισμό του επιτόπιου πληθυσμού» στις εν λόγω περιοχές της Ουκρανίας. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η G7 δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα ούτε ενδεχόμενη προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία. Οι ηγέτες των χωρών της G7 διαβεβαιώνουν εκ νέου την Ουκρανία για τη συνεχιζόμενη «οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη», περιλαμβανομένης της διαδικασίας ανοικοδόμησης της χώρας. 

Πηγή: tagesschau

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.