Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση Σταϊνμάιερ με ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου στην Γερμανία

Συνάντηση προέδρου της Γερμανίας με ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου στην Γερμανία, VAP ( Πρόεδρος της ένωσης είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Παππάς)

Γιώργος Παππάς, πρόεδρος ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου Γερμανίας

Ανάρτηση Γιώργου Παππά

„Βρισκόμαστε στη σκιά ενός πολέμου στην Ευρώπη, ο οποίος μας δείχνει καθαρά, ότι διαψεύστηκαν πλήρως οι ελπίδες που είχαμε στο παρελθόν: πως οι πόλεμοι είναι μία υπόθεση του παρελθόντος, μία υπόθεση του 19ου αιώνα». Η διαπίστωση είναι του προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στη χθεσινή συνάντηση τους ανταποκριτές της  Ένωσης Ξένου Τύπου VAP, τους οποίους υποδέχθηκε στην προεδρική έδρα, στο ανάκτορο Bellevue στο Βερολίνο. 

Ήταν μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του ίδιου και της Γερμανίας: «Είμαστε στο πλευρό των θυμάτων αυτού του πολέμου, είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζουμε την Ουκρανία με ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική βοήθεια», τόνισε ο Σταϊνμάιερ. Την προσωπική του αυτοκριτική για την υπέρμετρη εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία την έκανε ήδη. Εκ των υστέρων όλοι είναι σοφότεροι. 

Γιώργος Παππάς, πρόεδρος ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου Γερμανίας
Ζητούμενο τώρα είναι να αντιμετωπιστούν οι παράπλευρες συνέπειες του πολέμου, μία ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του πληθωρισμού. «Η κρίση είναι ένα στρες-τεστ για τις κοινωνίες μας, για τη δημοκρατία μας», διαπιστώνει ο Σταϊνμάιερ. «Οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έγιναν οξύτερες τα τελευταία χρόνια και ο τόνος κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα επιθετικός, οι πολίτες εισπράττουν ένα κλίμα ανασφάλειας». Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, «η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να ερμηνεύσει και να εξηγήσει κινήσεις και αποφάσεις». Ο ίδιος εφαρμόζει μία δική του πρακτική: πραγματοποιεί πολυήμερα ταξίδια ανά τη χώρα, επιλέγει μικρότερες πόλεις. Δεν πηγαίνουν οι πολίτες στον Πρόεδρο, αλλά ο Πρόεδρος στους πολίτες και μένει στις πόλεις που επισκέπτεται. «Για τρεις ημέρες έχω την ευκαιρία να πιάσω το σφυγμό του κόσμου, τί τους απασχολεί, τί τους καίει», εξηγεί ο Σταϊνμάιερ, «έχω τη δυνατότητα να ακούσω τις αγωνίες τους, να ρωτήσω και όσο γίνεται, να εξηγήσω γιατί κάποιες πολιτικές αποφάσεις κινούνται στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.