Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

«Γι’ αυτό θέλουμε τους Γερμανούς συνταξιούχους για κατοίκους»

Muenchner Merkur: «Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού εξηγεί: Γι’ αυτό θέλουμε τους Γερμανούς συνταξιούχους για κατοίκους»

 «Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας λέει στη συνέντευξή του γιατί οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα πρέπει να περνούν τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα -και κατά πόσον τον ανησυχεί η επιθετική ρητορική της Τουρκίας»

//Το ξενοδοχείο Regent στη Gendarmenmarkt του Βερολίνου είναι ένα πολυτελές κατάλυμα για τους επισκέπτες της γερμανικής πρωτεύουσας. Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε πρόσκληση σε συνάντηση σε αίθουσα συνεδριάσεων στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου. Ο πολιτικός βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και τρεις ημέρες, κυρίως για να διαφημίσει τη χώρα του: Η Ελλάδα έχει εντοπίσει μια νέα ομάδα-στόχο, τους Γερμανούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να περνούν τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα. Και ακόμα καλύτερο θα ήταν να παραμείνουν εκεί. Λίγο πριν την συμφωνηθείσα ώρα, ο Κικίλιας φτάνει στο ξενοδοχείο. Ζητά μια στιγμή υπομονή για να φρεσκαριστεί και μετά ανοίγει την πόρτα για να ξεκινήσει η συνέντευξη.

-Κύριε Υπουργέ, πώς τα πάει ο ελληνικός Τουρισμός σε περιόδους πληθωρισμού, πανδημίας και πολέμου στην Ευρώπη;

-Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά άσχημα με τον εγκληματικό πόλεμο στην Ουκρανία. Φυσικά και ανησυχούσαμε για το πώς η κατάσταση στην Ευρώπη θα επηρέαζε τους αριθμούς των επισκεπτών -ειδικά από τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως φαίνεται ότι θα έχουμε μια χρονιά-ρεκόρ. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα σπάσουμε το προηγούμενο ρεκόρ του 2019 με κύκλο εργασιών στον Τουρισμό ύψους 18,2 δις Ευρώ. Και σε αυτό έχουν το μερίδιό τους και οι Γερμανοί παραθεριστές: Μόνο τους πρώτους έξι μήνες, τα έσοδα από τον Τουρισμό από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,2% σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας πάνω από το 1 δις Ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως ταξιδιωτικός προορισμός. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

-Η κυβέρνησή σας έχει μια νέα ομάδα-στόχο, τους Γερμανούς συνταξιούχους. Αυτοί θα πρέπει να περνούν τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα. Περί τίνος πρόκειται;

-Ο χειμώνας σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης διαρκεί πολύ. Μπορεί να κάνει κρύο ήδη από τον Οκτώβριο. Φέτος η αύξηση των τιμών της Ενέργειας θα προστεθεί σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα που εμείς στην Ελλάδα -τουλάχιστον σε επίπεδο πίεσης για την αντιμετώπισή του- δεν το έχουμε τόσο έντονο. Σε εμάς η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες βρίσκονται συχνά στην ήπια περιοχή των 20 βαθμών. Γιατί λοιπόν να μην παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος; Οι συνταξιούχοι είναι κατά κανόνα ευέλικτοι. Είναι σε θέση να περάσουν την κρύα εποχή της χρονιάς στην Ελλάδα χωρίς δυσκολίες.

-Επομένως επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε τον πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια;

-Δεν πρόκειται για εκμετάλλευση της κρίσης, αλλά για το εντελώς αντίθετο. Είμαστε εταίροι στην Ευρώπη, η αλληλεγγύη είναι σημαντική για εμάς. Για την Ελλάδα, όμως, είναι μια ευκαιρία να καταχωρηθεί ως ένας ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός. Από αυτό θα επωφεληθούμε και εμείς και οι επισκέπτες μας. Ρίξτε μια ματιά στο επίπεδο τιμών μας: Ανεξάρτητα από το αν αγοράζετε ένα μπουκάλι νερό στο σούπερ μάρκετ, παίρνετε ταξί ή πηγαίνετε φάτε έξω σε μια ταβέρνα το βράδυ, οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες απ’ ό,τι στη Γερμανία.

-Είναι τόσο εύκολο να βρει κανείς κατάλυμα για λίγους μόνο μήνες; Ιδιαίτερα οι ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών προτιμούν τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

-Υπάρχουν ήδη πλατφόρμες στο Διαδίκτυο, στις οποίες μπορείτε να κάνετε τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια κράτηση ιδιωτικών καταλυμάτων. Εκτός αυτού, υπάρχουν χιλιάδες κρεβάτια διαθέσιμα στα ξενοδοχεία. Μίλησα με τους ξενοδόχους και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν επισκέπτες. Αξιοποιούμε την υπάρχουσα υποδομή.

-Η κυβέρνησή σας δεν επιχειρεί να προσελκύσει μόνο χειμερινούς παραθεριστές. Θέλει να παρακινήσει τους Γερμανούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τον τόπο διαμονής τους στην Ελλάδα υποσχόμενη χαμηλούς φόρους. Αλλά ο πληθυσμός της χώρας σας ήδη συρρικνώνεται και γερνά. Γιατί δεν προσπαθείτε να προσελκύσετε νέους;

-Οι συνταξιούχοι έχουν αφήσει πίσω τους την εργασιακή ζωή. Δεν είναι πλέον δεμένοι σε ένα τόπο και συχνά έχουν τα οικονομικά μέσα να προσφέρουν κάτι καλό στον εαυτό τους. Καταναλώνουν, μπορούν να αγοράσουν διαμερίσματα και σπίτια. Από αυτό επωφελείται και η ελληνική Οικονομία. Αλλά είναι σημαντικό για μένα να πω ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε από το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ένα hotspot για τους ψηφιακούς νομάδες.

-Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι επισκέπτες της Ελλάδας; Πρόσφατα, οι εντάσεις με την Τουρκία -κυρίως λόγω των νησιών του Αιγαίου- αυξήθηκαν και πάλι.

-Πρόκειται για ρητορική, τίποτα παραπάνω. Το γνωρίζουμε και ζούμε με αυτό. Οι λεκτικές επιθέσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα εξυπηρετούν πρωτίστως εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Στην Τουρκία θα γίνουν την επόμενη χρονιά εκλογές. Η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το ότι έτσι έχουν τα πράγματα μπορείτε να το αντιληφθείτε από το γεγονός ότι οι Τούρκοι τουρίστες συνεχίζουν να επισκέπτονται την Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους απλούς ανθρώπους.

-Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ανοιχτά με στρατιωτική δράση. Σας ανησυχεί αυτή η επιθετική ρητορική;

-Αχ, αυτό είναι Πολιτική. Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο. Μπορεί κανείς να θεωρήσει δεδομένο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παρακινείται από εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Η ΕΕ έχει λάβει απολύτως σαφή θέση. Στη διαμάχη για τα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία θεωρεί «κατεχόμενα», ένα είναι ξεκάθαρο: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Η χώρα μας δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία.//


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.