Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Αντιπαράθεση για τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Isar2

Σκληρά λόγια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς τη Βαυαρία: Ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke (Die Grünen) διαμαρτύρεται ότι η πολιτειακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία προηγούμενη πληροφορία σχετικά με τη διαρροή βαλβίδας στον πυρηνικό σταθμό Isar 2 κοντά στο Landshut.

Η ομοσπονδιακή υπουργός επεσήμανε ότι ο Βαυαρός πρωθυπουργός Markus Söder (CSU) και ο Πρόεδρος του CDU Friedrich Merz είχαν κοιτάξει τον αντιδραστήρα πριν από μερικές εβδομάδες και μίλησαν με τον χειριστή. «Αναρωτιέμαι αν δεν ενημερώθηκαν για τη διαρροή ή αν απλώς δεν ανέφεραν το πρόβλημα στη συνέντευξη Τύπου τους στις 4 Αυγούστου μπροστά στον αντιδραστήρα», είπε ο Λέμκε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Κάποιος δοκιμάζει «τώρα ένα μικρό πολιτικό παιχνίδι εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυτό είναι πραγματικά εντελώς ασόβαρο» επισημανε ο Υφ. της Βαυαρικής Κυβέρνησης Thorsten Glauber

Για τη διαρροή στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Isar 2 στη Βαυαρία ενημέρωσε χθες ο διαχειριστής του σταθμού την Γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο σταθμός είχε  προγραμματιστεί να τεθεί εκτός σύνδεσης στο τέλος του έτους στο πλαίσιο του σχεδίου της χώρας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια .

Αν και η ζημιά στον αντιδραστήρα δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια (σύμφωνα με τις αρχές), έρχεται σε μια στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση οργανώνει βιαστικά μάλλον το χειμερινό ενεργειακό της σχέδιο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επακόλουθη βουτιά στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης προκάλεσε αλλαγή πολιτικής στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τώρα να διατηρήσει δύο από τους τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της Γερμανίας , συμπεριλαμβανομένου του Isar 2, σε ετοιμότητα μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα χρειαστεί μια εβδομαδα  συντήρησης τον Οκτώβριο στο εργοστάσιο,ώστε να λυθεί το ζήτημα της διαρροής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.