Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Γερμανία: Κρατικοποιείται και η Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση κρατικοποιεί την εταιρεία Uniper. Η θυγατρική του φινλανδικού ενεργειακού κολοσσού Fortun περνάει ολοκληρωτικά στο γερμανικό δημόσιο με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο οποίο θα κατέχει το 98,5% των μετοχών της Uniper. Είναι η μεγαλύτερη κρατικοποίηση στην Ομοσπονδιακή Γερμανία μεταπολεμικά.

Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW-Bank θα παρέχει στην Uniper κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες ρευστότητάς της.

Η Fortum κατέχει επί του παρόντος σχεδόν το 78% της Uniper. Η ίδια η Fortum ανήκει σχεδόν κατά 51% στο φινλανδικό κράτος. Τον Ιούλιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Uniper και η Fortum είχαν ήδη συμφωνήσει σε ένα πακέτο διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων. Είχε ήδη προβλέψει τη μειοψηφική συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Uniper ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το πακέτο σταθεροποίησης θα περιλάμβαναν επίσης αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγούσε σε «σημαντική πλειοψηφική συμμετοχή» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Uniper.

Η Uniper περιήλθε σε δεινή θέση λόγω της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και πρέπει να είναι προμηθευτής σε περισσότερες από 100 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και μεγάλες εταιρείες και παίζει συστημικό ρόλο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Γερμανίας, εξού και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίηση της εταιρίας.

ΕΡΤ - Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.