Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ARD: «Οι ειδικοί προτείνουν ανακούφιση των πολιτών σε δύο στάδια»

«Η Επιτροπή που ορίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτείνει την ανακούφιση των καταναλωτών φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης σε δύο βήματα. Βάσει αυτών το κράτος θα πρέπει τον Δεκέμβριο να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου μια εφάπαξ πληρωμή. Το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου θα ακολουθήσει τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, tagesschau.de, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για να επεξεργαστεί σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ενέργεια, παρουσίασε σήμερα την πρότασή της, η οποία προβλέπει μια διαδικασία δύο σταδίων: σε ένα πρώτο βήμα το κράτος θα αναλάβει μια εφάπαξ πληρωμή για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση τον Δεκέμβριο. Σε ένα δεύτερο βήμα από τις αρχές Μαρτίου 2023 μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου του 2024 θα εφαρμοστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και της θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, το κράτος θα εγγυάται για το 80% της κατανάλωσης την τιμή των 12 cent ανά κιλοβατώρα (ακαθάριστη τιμή) ενώ τυχόν κατανάλωση που υπερβαίνει αυτή την τιμή, θα κοστολογείται με την κανονική τιμή της αγοράς. Για τους πελάτες τηλεθέρμανσης θα εφαρμοστεί αντίστοιχο φρένο στην τιμή της τηλεθέρμανσης, που θα οριστεί στα 9,5 cent ανα κιλοβατώρα, και πάλι για το 80% της κατανάλωσης.

Η Veronika Grimm, μία εκ των επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία είναι επίσης μέλος του «Συμβουλίου των Σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια «καλή και υλοποιήσιμη» πρόταση, ενώ τόνισε ότι με την εφάπαξ πληρωμή του Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση για τους καταναλωτές, ενώ προκειμένου να δοθούν και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, θα ακολουθήσει το δεύτερο βήμα το επόμενο έτος, αυτό του φρένου στις τιμές της ενέργειας. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Βασιλειάδης, επίσης ένας εκ των τριών επικεφαλής της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο οποίος προΐσταται του Συνδικάτου των εργαζομένων στη μεταλλευτική, χημική και ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας (IG BCE), επεσήμανε ότι η έκθεση της Επιτροπής εκπληρώνει την εντολή που της ανατέθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ο Siegfried Russwurm, ο τρίτος προεδρεύων της Επιτροπής και επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων της Γερμανίας, τόνισε ότι τώρα η κυβέρνηση είναι αυτή που θα λάβει την απόφαση σχετικά με την προταθείσα διαδικασία ελάφρυνσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σε τρεις εβδομάδες την τελική της έκθεση, που θα περιλαμβάνει περαιτέρω προτάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της προσφοράς φυσικού αερίου και τη μείωση της ζήτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.