Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για περίπτωση μπλακ-άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σχέδια έκτακτης ανάγκης εκπονούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τράπεζες στη Γερμανία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μπλακ-άουτ στο ηλεκτρικό

ERT Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Σχέδια έκτακτης ανάγκης εκπονούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τράπεζες στη Γερμανία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μπλακ-άουτ στο ηλεκτρικό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και έλλειψης φυσικού αερίου.

Δεν είναι το βασικό σενάριο. Δεν περιμένουν γενικευμένη διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κάνουν τα πάντα για την τροφοδοσία της γερμανικής μηχανής με το φυσικό αέριο που χρειάζεται για να λειτουργεί. Αλλά ο κίνδυνος ασφυξίας υπάρχει. Το 40% των Γερμανών περιμένουν ένα μπλακ-άουτ τους επόμενους έξι μήνες. Και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρμόδιες αρχές και τράπεζες προετοιμάζονται και για αυτό το σενάριο.

Βασική πρόνοια είναι να υπάρχει αρκετό απόθεμα ρευστού στις τράπεζες για τις ανάγκες των πολιτών. Διότι, αν υπάρξει μία γενικευμένη διακοπή ρεύματος που θα στερεί τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών με κάρτες, η μόνη ασφάλεια είναι τα ρευστά για να πληρώνει κάποιος τα αναγκαία, «τα ρευσά είναι το μόνον επίσημο μέσο συναλλαγής που θα μπορεί να λειτουργεί», λένε οι αρμόδιοι της γερμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τις τράπεζες, προετοιμασμένες πρέπει να είναι και οι εταιρείες που μεταφέρουν τα χρήματα στις αυτόματες ταμειακές μηχανές, οι οποίες χρειάζονται επίσης ενέργεια.

Ενδεχομένως να επιβληθεί και ανώτατο όριο στις αναλήψεις.

Η πανδημία έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να εκτιναχθεί η ζήτηση ρευστών, η Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank μέσα σε ένα μήνα, τον Μάρτιο του 2020, χρειάστηκε να προμηθεύσει τις τράπεζες με 20 δισεκατομμύρια επιπλέον σε ρευστό.

Και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επανάληψη αυτού του σεναρίου, με χειρότερους όρους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.