Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Eλλάδα / Τουρκία: Ο Erdogan ζητά ουδετερότητα από τη Γερμανία

Δημοσίευμα Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA. 

Στο πλαίσιο της έντασης με την Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε «ουδέτερη στάση» από τη Γερμανία. Αυτό είπε ο Erdogan στον Καγκελάριο Olaf Scholz (SPD) κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, σύμφωνα με tweet του τουρκικού Υπουργείου Επικοινωνιών.

Οι σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χαμηλό σημείο. Η Άγκυρα υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες στρατιωτικοποιώντας νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Ελλάδα δικαιολογεί τη στρατιωτικοποίηση επικαλούμενη τις απειλές από την Άγκυρα και δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Πρόσφατα ο Ερντογάν απείλησε σε διάφορες περιπτώσεις την Ελλάδα χρησιμοποιώντας την πρόταση: «Θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Scholz υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των απειλών από την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να τοποθετήσει στα σύνορα με την Τουρκία τα πρώτα έξι γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder που παραδόθηκαν στο πλαίσιο της «Κυκλικής Ανταλλαγής Όπλων» για την Ουκρανία.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Scholz, ο Erdogan έθιξε τα ζητήματα της αναβίωσης του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, των συνομιλιών για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005, έχουν ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των κατά την άποψη των Βρυξελλών μη ικανοποιητικών εξελίξεων στη χώρα.

Πηγή: DPA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.