Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Γερμανία: «Έτσι θα είναι το 2023 για τα χρήματα και τους φόρους σας»

Συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP) στους επικεφαλής συντάκτες θεμάτων Πολιτικής Roman Eichinger και Burkhard Uhlenbroich της BILD AM SONNTAG 

Ο Υπουργός Οικονομικών Christian Lindner εκφράζει την ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, «τις συνθήκες όμως υπό τις οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μόσχα μόνον το Κίεβο θα μπορούσε να τις αποφασίσει». Η Ρωσία φθείρεται ηθικά, ολοένα και περισσότερο οικονομικά και στρατιωτικά. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η αντοχή της Ουκρανίας θα είναι μεγαλύτερη από την κακεντρέχεια που εκπορεύεται από τον Putin». Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί», αλλά «θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά τι περισσότερο είναι δυνατόν να γίνει». Όπου υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες να ασκηθεί πίεση στον Putin, αυτές θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο Lindner εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «το 2023 θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία του κορωνοϊού». Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί τη νέα χρονιά στο 7%, «αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις τα νούμερα θα συνεχίσουν να μειώνονται από το 2024 και μετά» με στόχο μία τιμή της τάξης του 2%.

Για τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, οι υψηλές τιμές στο Ηλεκτρικό Ρεύμα, το φυσικό αέριο και τη βενζίνη αποτελούν «μία νέα κανονικότητα». Ωστόσο, το επίπεδο των τιμών «δεν θα φτάσει σε καταστροφικά ύψη». Η άνοδος οφείλεται στο ότι το αέριο μέσω των τερματικών σταθμών LNG είναι πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών «και μόνον για λόγους Logistics». Η λύση για τη Γερμανία είναι «μία Ενεργειακή Πολιτική χωρίς προκαταλήψεις» με ταχεία επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου «και υδρογόνου όλων των χρωμάτων, ακόμη και αν παράγεται με Πυρηνική Ενέργεια», καθώς και εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, «συμπεριλαμβανομένου του fracking». Στο πλαίσιο αυτό, ο Lindner δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τα επιχειρήματα κατά του αερίου από σχιστόλιθο που επικαλούνται SPD και Πράσινοι ως «ξεπερασμένα». Εναπόκειται τελικά στους ιδιώτες επενδυτές να αποφασίσουν κατά πόσον η εξόρυξη είναι οικονομικά αποδοτική: «Αναμένω πάντως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι της προμήθειας φυσικού αερίου από άλλες περιοχές του κόσμου».

Ο πολιτικός των Φιλελευθέρων τάσσεται υπέρ της ταχείας κατάργησης όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ως προς το θέμα αυτό «καλούνται κυρίως τα κρατίδια να αναλάβουν την πρωτοβουλία». Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει «το συντομότερο δυνατό να βάλει τέλος στην απαίτηση χρήσης μάσκας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες». Στη συνέχεια, «όλοι όσοι το θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα σε εθελοντική βάση».

Ο Lindner παραδέχεται ότι οι μειώσεις στον φόρο εισοδήματος και τον εταιρικό φόρο δεν είναι επί του παρόντος πολιτικά ρεαλιστικές. «Εφόσον δεν έχει αλλάξει η αντίληψη μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, θα επικεντρωθώ στα εφικτά. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φορολογικά κίνητρα για Επενδύσεις και Έρευνα». Από την άλλη πλευρά, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων: «Το 50% των φορολογουμένων πληρώνει το 90% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος. Μια περαιτέρω επιβάρυνσή τους δεν θα ήταν δίκαιη». Οι αυξήσεις φόρων ή η μεγαλύτερη Γραφειοκρατία κοστίζουν σε οικονομική ανάπτυξη. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα Αναπτυξιακό Πακέτο» που θα περιλαμβάνει από ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης και την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό έως τις αναγκαίες προσαρμογές στη φορολογική νομοθεσία.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπερασπίζεται το μέχρι τώρα έργο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης επικαλούμενος και τις διεθνείς εκτιμήσεις στον Τύπο, ενώ υποστηρίζει ότι η επιρροή των Φιλελευθέρων εντός του συνασπισμού είναι μεγαλύτερη από το 11% που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021. Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα σε πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια και την πτώση τους στις δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι «έχουν ακόμα την ευκαιρία για διψήφιο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές», εφόσον η Γερμανία οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση και υλοποιηθούν πολλά σχέδια εκσυγχρονισμού στην Κοινωνική Πολιτική, την Εκπαίδευση και την Ψηφιοποίηση.

Τέλος, ερωτηθείς για το μέλλον του στην προεδρία του FDP, δέκα χρόνια μετά την εκλογή του, ο Lindner απαντά: «Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο εσωτερικών διαβουλεύσεων. Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, έχω την αίσθηση ότι μόλις ξεκίνησα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.