Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Baerbock: Αποκλείεται η λύση των δύο κρατών για την Κύπρο

Η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι) υποσχέθηκε υποστήριξη στην Κύπρο για την επιδιωκόμενη επανένωση με το βόρειο τμήμα του νησιού. «Η Γερμανία είναι στο σημείο αυτό σταθερά στο πλευρό σας», διαβεβαίωσε τον Κύπριο συνάδελφό της Ιωάννη Κασουλίδη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα στο Βερολίνο. 

Μια λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Αποκλείεται η λύση των δύο κρατών για την Κύπρο», τόνισε η Baerbock. Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Κύπρο σε σχέση με νέες προτάσεις για διάλογο με το Βορρά, πρόσθεσε.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974 μετά από ελληνικό πραξικόπημα και τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στα βόρεια του νησιού αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Ολόκληρο το νησί είναι μέλος της ΕΕ από το 2004. Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο και το Δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζονται μόνο στο Νότο. Πολυάριθμες διεθνείς προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Ο Κασουλίδης δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση, εφόσον συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση. «Όμως η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση». Ωστόσο, η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, διευκρίνισε. Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν υπό κανονικές συνθήκες τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.