Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

«Η Γερμανία απορρίπτει τις πολωνικές αξιώσεις για επανορθώσεις»

«Η Πολωνία απαιτεί αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία για τις πολεμικές απώλειες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει λήξασα τη συζήτηση. Η Πολωνία απευθύνεται στον ΟΗΕ»

Δημοσίευμα της εφημερίδας DIE ZEIT επικαλείται πληροφορίες της Βαρσοβίας περί επίσημης απόρριψης εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του πολωνικού αιτήματος για πολεμικές επανορθώσεις: «Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και της αποζημίωσης για τις απώλειες από τον πόλεμο παραμένει λήξαν και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις», ανακοίνωσε το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας με ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στη Γερμανία στις αρχές Οκτωβρίου ζητούσε επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 1,3 τρισ. ευρώ. Η Βαρσοβία τώρα έκανε γνωστό ότι απευθύνθηκε και στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας υποστήριξη που επισημαίνει στη συνέχεια ότι το Βερολίνο παραπέμπει στην παραίτηση της πολωνικής κυβέρνησης το 1953 από το αίτημα για πολεμικές επανορθώσεις, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της Βαρσοβίας αμφισβητεί την εγκυρότητα εκείνης της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι η Πολωνία τότε είχε ενεργήσει υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.