Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Γερμανία: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση "βαρόμτερο" του ZDF

Στο νέο πολιτικό "βαρόμετρο΄" της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ξεπέρασε το κόμμα των Πρασίνων σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 21% (αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα), ενώ οι Πράσινοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες και συγκέντρωσαν ποσοστό 19%. 

Η αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU παραμένει στην πρώτη θέση με 27%, ενώ το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι (FDP), δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 6%. Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αύξησε κατά μία μονάδα το ποσοστό του, φτάνοντας στο 15%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) εξακολουθεί να βρίσκεται στο 6%.

Η δημοσκόπηση έδειξε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων -το 59%- κρίνει ως αρνητικό το κλίμα εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και μόνο το 33% θεωρεί καλές τις σχέσεις μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP. Πάντως, μόλις το 23% των ερωτηθέντων προβλέπει κατάρρευση του συνασπισμού πριν το τέλος της θητείας του, ενώ το 71% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι το φθινόπωρο του 2025.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών, ο Υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, και η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, και οι δύο από το κόμμα των Πρασίνων, εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις, ενώ ακολουθούν ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD), ο Υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), και ο Υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner (FDP). Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Markus Söder, βρίσκεται στην 6η θέση, η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), στην 7η και ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Friedrich Merz, στην 8η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.