Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Aρθρο γνώμης: Ο αριθμός των Βουλευτών να συνδεθεί με τη συμμετοχή

Αρθρο γνώμης αναγνωστών: Του Γιώργου Λινίδη 

Η Ελληνική Βουλή αποτελείται από 300 βουλευτές. Το Σύνταγμα ορίζει τον αριθμό των βουλευτών από 200 έως 300 βουλευτές.

Οι 300 βουλευτές είναι συγκριτικά με άλλα κοινοβούλια πολυάριθμο π.χ. η Γερμανία με 8πλάσιο αριθμό κατοίκων έχει 736 έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή, στο αντίστοιχο όργανο στην Αυστρία (την εθνική συνέλευση) έχουμε 183 βουλευτές με 9 εκ κατοίκους. H Iσπανία των περίπου 48 εκ κατοίκων έχει 261 έδρες στο κοινοβούλιο.

Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι το σύνθημα κατάργησης της Βουλής, ούτε το επικίνδυνο σύνθημα να καεί η Βουλή που ακούμε ανά διαστήματα σε συγκεντρώσεις. Γιατί όσοι φωνάζουν το σύνθημα αυτό δεν μας εξηγούν ποια θα είναι η συνέχεια. Δηλαδή τι θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τη Βουλή.

Μήπως όμως πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα και ο αριθμός των βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιονα συνδέεται με την αποχή και το λευκο των εκλογέων.

Το μίνιμουμ σαφώς και πρέπει να διατηρηθεί, δηλαδή οι 200 Βουλευτές και από εκει και πέρα να υπάρχει μια φόρμουλα που θα συνδυάζει την αποχή με τον αριθμό. Π.χ. το ποσοστό της αποχής  ναι αφαιρείται από τον αριθμό βουλευτών Π.χ. αν η αποχή είναι 20% η Βουλή να μειώνετεαι σε αυτό το ποσοστό, δηλαδή κατά 60 εδρες.

Θα μου πείτε ότι αυτό θα έχει δυσκολίες στην κατανομή των εδρών και δεν θα υπάρχει μια σταθερά πριν τις εκλογές για τους υποψηφίους.

Ειδικός δεν είμαι. Γνωρίζω όμως ότι χρειάζεται να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η Βουλή ακούει τα μηνύματά της και ότι δεν είναι δεδομένη πλεον η εκλογή των 300 βουλευτών.

Αν  η σκέψη που δεν είναι πραγματοποιήσιμη τότε ας αποφασίσει η Βουλή την μείωση των αριθμό των βουλευτών. Ας δείξει η Βουλή υπερκομματικά ότι ακούει την κοινωνία.

Το οικονομικό όφελος

Εκτός και από το πολιτικό μήνυμα που θα έστελνε μια απόφαση της Βουλής για μείωση του αριθμού των Βουλευτών άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα τα έξοδα θα μειωθούν δραστικά και οι συντάξεις των Βουλευτών επίσης (που αποτελούν σίγουρα είναι πολύ υψηλό ποσό).

Το σπουδαιότερο όμως κέρδος υποθέτω ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτικών απένατι στον ψηφοφόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.