Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Παρουσιαστές δημόσιων ΜΜΕ εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

BILD: «Επικίνδυνη εγγύτητα: Παρουσιαστές δημόσιων ΜΜΕ εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση»

Το ρεπορτάζ των Sebastian Geisler και Frederik Richter αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF και της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk) έχουν εργαστεί έναντι αμοιβής για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Linda Zervakis, πρώην παρουσιάστρια του ARD, που πλέον εργάζεται για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ProSieben, η οποία υπήρξε τέσσερις φορές παρουσιάστρια σε εκδηλώσεις της Καγκελαρίας.

Σε σχετική ερώτηση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απάντησε με μία 25σέλιδη λίστα που περιλαμβάνει 200 δημοσιογράφους, και από την οποία προκύπτει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δοθεί συνολικά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε δημοσιογράφους, ενώ περισσότερο από το ήμισυ του ποσού αυτού δόθηκε σε δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί o ραδιοφωνικός σταθμός RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg), που ανήκει στο δημόσιο δίκτυο ARD: οκτώ δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το RBB έλαβαν από το 2018 περίπου 100.000 ευρώ ως παρουσιαστές σε εκδηλώσεις του Υπουργείου Οικονομίας, ενώ δημοσιογράφος του Δεύτερου Προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, ZDF, εισέπραξε ποσό άνω των 32.000 ευρώ για τη δημιουργία βίντεο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Wolfgang Kubicki, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως προβληματικό το ότι οι δημοσιογράφοι δημόσιων ρ/τ σταθμών έχουν λάβει κρατικό χρήμα, όταν μάλιστα χρηματοδοτούνται από το υποχρεωτικό τέλος για τη δημόσια ρ/τ, και σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι καθήκον των δημοσιογράφων δεν είναι να εξυπηρετούν την πολιτική, αλλά να την ελέγχουν. Και ο Thorsten Frei από το αντιπολιτευόμενο CDU επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά το επιπρόσθετο εισόδημα των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσθέτοντας ότι οι μυστικές συνδιαλλαγές ζημιώνουν όχι μόνο την αξιοπιστία των ιδίων αλλά και ολόκληρου του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.