Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Oμιλία και σχόλια του Προέδρου Biden για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ανακοίνωση Τύπου για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκου – Ομιλία Πρόεδρου Biden

Ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου με τίτλο « Remarks by President Biden at Greek Independence Day Reception », αναφέρεται στην ομιλία και τα σχόλια του Προέδρου Biden κατά τη χθεσινή δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η Επέτειος της 25 ης Μαρτίου. Σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία:

-Καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη δεξίωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 202 ετών από την έναρξη του αγώνα για ανεξαρτησία των Ελλήνων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τους Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσούνη, σε ελληνοαμερικανούς πολιτικούς και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

-Ο κ. Biden τόνισε ότι ο κόσμος χρωστά στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως για την ιδέα της Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και το δημοκρατικό τους σύστημα έχουν ως πηγή έμπνευσης την Ελλάδα. Ανέφερε ως παράδειγμα εμβληματικά κτίρια τα οποία εμπνεύστηκαν από την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι το μοναδικό κράτος το οποίο δημιουργήθηκε στη βάση μίας ιδέας, εκείνης της Δημοκρατίας και της ισότητας, εν αντιθέσει με τα άλλα κράτη που η υπόστασή τους βασίζεται σε γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα δεδομένα.

-Αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζοντας τη συμπόνια του ιδίου και της συζύγου του για τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.

-Αναφέρθηκε στις κοινές ιδέες και αξίες οι οποίες ενέπνευσαν τους αγώνες τόσο για την αμερικανική όσο και την ελληνική ανεξαρτησία: Ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια, Δημοκρατία. Επισήμανε ότι είναι χρέος όλων των νεότερων γενεών να υπερασπίζονται αυτές τις αξίες.

-Μίλησε για τον κοινό αγώνα των δύο χωρών κατά του φασισμού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφέρθηκε στο σήμερα επισημαίνοντας την κοινή στήριξη της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

-Αναφέρθηκε στο ρόλο και τις αξίες που πρεσβεύει η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, ενώ τόνισε τη συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των Ελλήνων που έφτασαν εδώ στο οικοδόμημα της χώρας και στην προσπάθεια της αμερικανικής κοινωνίας για επίδειξη αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας σε όλα τα μέλη της.

Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση:

[ https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/03/29/remarks-by-president-biden-at-greek-independence-day-reception/ | https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/03/29/remarks-by-president-biden-at-greek-independence-day-reception/ ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.