Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν

Την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν υποδέχθηκε στην Ελλάδα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. 

Ο κ. Κατσανιώτης παρέστη το πρωί της Τρίτης 25 Απριλίου 2023 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα όπου προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) τα οποία εξήλθαν με ασφάλεια από το Σουδάν ύστερα από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους.  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δήλωσε «Με χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσοι κατάφεραν να φέρουν πίσω τους συμπατριώτες μας. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν.  Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε στο μέτρο του δυνατού σε μια εμπόλεμη περιοχή να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδό τους από εκεί. Από εδώ και πέρα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους συμμάχους θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι έλληνες με ασφάλεια να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 43 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ.

Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.

Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.