Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ο υποψήφιος Επικρατείας ΚΚΕ από τον απόδημο για την ελληνόγλωση εκπαίδευση

Σε δήλωση για την κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, προχώρησε ο Παναγιώτης Αλωπούδης υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. 

Ο Παναγιώτης Αλωπούδης είναι νοσηλευτής, μέλος του επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems-Murr-Kliniken και μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου ver.di στο Σόρντορφ.

Ακολουθεί η δήλωση : 

«Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να μπορούν τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά χωρίς εμπόδια!

Έχουν περάσει δύο μήνες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μόναχο, ο οποίος τότε, κατ’ επανάληψη στάθηκε στις σχέσεις της ΝΔ "με τη διασπορά, με τον ελληνισμό ο οποίος ζει εκτός Ελλάδος». Τότε, μετά την ομιλία του σε εκδήλωση της ΝΔ "βούιζε ο τόπος» ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες σε όλο το Μόναχο και τη Βαυαρία, για το ότι ο κ. Μητσοτάκης δε βρήκε να πει μια κουβέντα, για τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Πρόκειται διαχρονικά για ένα μεγάλο βάσανο για χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν άμεσα τη σχέση των Ελλήνων μεταναστών με το ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις.

Σήμερα η κατάσταση είναι η ίδια και χειρότερη, αναβρασμός επικρατεί σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά η κυβέρνηση "έχει καταπιεί τη γλώσσα της». Και τι να πει άλλωστε αφού και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που:

-Αρνείται να ανταποκριθεί στα ουσιαστικά ζητήματα που θέτουν με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους προς την κυβέρνηση, τις προξενικές αρχές και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου η ΕΛΜΕ Βαυαρίας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βαυαρίας “Πλάτων” και να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Βαυαρία.

-Αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που έχει κατατεθεί 2 φορές (το Μάρτη και το Μάη του 2022) από τους βουλευτές του ΚΚΕ για την υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση των ελληνικών σχολείων και ιδιαίτερα το ζήτημα της κτηριακής υποδομής του Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας και να δώσεις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.

-Αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τον Ιούλη του 2022 βουλευτές του ΚΚΕ για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Βαυαρία και να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματά τους.

Βέβαια, οι Έλληνες μετανάστες στη Βαυαρία είναι μάλλον συνηθισμένοι από την στάση αυτή των ελληνικών κυβερνήσεων, αφού, ενδεικτικά, αντίστοιχη τύχη -δηλαδή να μείνει στο… “διαβάστηκε”- είχε και η ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ το 2016, απευθυνόμενοι στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ανέγερσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο και μια σειρά άλλα ζητήματα σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Όπως κι αν το δει κανείς, βγάζει μάτι η διαφορά στη στάση των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, και του ΚΚΕ από την άλλη, αν κανείς λάβει υπόψη ότι το Μάρτη του 2022 το ΚΚΕ επέλεξε το Μόναχο για να παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με ομιλήτρια το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, Θεανώ Καπέτη. Μια μεγάλη εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε από τους Έλληνες μετανάστες, που έδωσε βήμα σε παρεμβάσεις από αυτούς που ζουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα της πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Μια εκδήλωση που αποτέλεσε εφαλτήριο για να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ στη Βαυαρία και ολόκληρη τη Γερμανία για την ενίσχυση του αγώνα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών και σε συντονισμό με τις διεκδικήσεις τους, στηρίζοντας τις μέσα και από τις παρεμβάσεις των κομμουνιστών που είναι εκλεγμένοι στα ΔΣ των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών και από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κόμματος και που έθεσε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για το τί πρέπει να γίνει.

Αυτό είναι που λέμε και το βλέπει ο καθένας στη Γερμανία, "όποια πέτρα κι αν σηκώσει», ότι το ΚΚΕ δε σκέφτεται τους Έλληνες μετανάστες μόνο προεκλογικά, ψηφοθηρικά, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα. Όμως και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία έχουν κάθε συμφέρον να σκεφτούν σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ και να το στηρίξουν, για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η θέση του για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Όλοι όσοι κυβέρνησαν ως σήμερα στην Ελλάδα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν τη λογική κόστους-οφέλους για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και το “ξήλωμα” του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς του, με όλο και περισσότερα βάρη να επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια.

Όλοι όσοι κυβέρνησαν στην Ελλάδα, συνεργάζονται με τα γερμανικά κόμματα και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις (CDU, SPD, CDU και SPD μαζί) που διαμορφώνουν ένα ολοένα και πιο οδυνηρό πλαίσιο για όλα τα παιδιά, και φυσικά και αυτά των Ελλήνων μεταναστών.

Άρα, μπορεί να έχει βάση το δίλημμα που έθεσε στην ομιλία του στο Μόναχο ο πρωθυπουργός που ανέφερε, "είχατε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Τσίπρα. Έχετε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ποιον θέλετε; Αυτό λέμε στους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ απλά τα διλήμματα»;

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση θέτει στους Έλληνες μετανάστες ένα ξεκάθαρο δίλημμα μπροστά στις εκλογές: Θα ενισχυθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης και με τις προτάσεις τους “εγγυώνται” τη διατήρηση ή και επιδείνωσή της, ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη τους απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και να οργανωθεί με καλύτερους όρους η αγωνιστική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών τους;

Τώρα είναι η ευκαιρία να δοθεί η σωστή απάντηση στο σωστό δίλημμα.

Για να ακουστεί δυνατά στην Ελλάδα, στη Γερμανία και όπου ψηφίσουν οι Έλληνες μετανάστες:

Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ!»


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.