Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πόσα χρόνια θα ζήσετε; Έξι τεστ (ιδανικά για 50ρηδες)

Πόσα χρόνια θα ζήσετε; Έξι τεστ μακροζωίας ιδανικά για 50ρηδες. Αποκαλύπτουν πολλά για την κατάσταση της υγείας μας

Από την αδύναμη χειραψία έως την ταχύτητα ανάβασης μιας σκάλας οι ειδικοί τις τελευταίες δεκαετίες αποκαλύπτουν τα σημάδια και τις συμπεριφορές της πρόωρης γήρανσης και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα αποκάλυψε ένα ακόμη σημάδι κινδύνου – το τεστ του φλαμίνγκο. Πρόκειται ουσιαστικά για την ικανότητα να ισορροπούμε στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα. Ερευνητές από τη Βραζιλία που παρακολούθησαν πάνω από 1700 άτομα 50-75 ετών βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το συγκεκριμένο τεστ ισορροπίας είχαν 84% πιθανότητες πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους το ολοκλήρωναν με άνεση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Παρακάτω αναφέρονται και ορισμένα ακόμη απλά τεστ μακροζωίας που αφορούν κυρίως μεσήλικες άνδρες και γυναίκες.

Ταχύτητα βάδισης: Οι άνδρες πρέπει να μπορούν να καλύψουν 111 μέτρα το λεπτό και οι γυναίκες 90 μέτρα ανά λεπτό. Η ταχύτητα βάδισης σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σύμφωνα με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ταχύτητα βάδισης 3200 ατόμων άνω των 65 ετών που παρακολουθήθηκαν επί πέντε έτη. Η έρευνα έδειξε ότι το 30% των πιο «αργών» περιπατητών κινδύνευαν κατά 44% από πρόωρο θάνατο στο τέλος της πενταετίας συγκριτικά με τους πιο ταχείς παριπατητές.

Κάθισμα οκλαδόν: Από αυτή τη θέση σηκωθείτε όρθιοι χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για υποστήριξη (ξυπόλητοι). Σε αυτό το τεστ υπέβαλαν ερευνητές στη Βραζιλία 2000 ενήλικες 51-80 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην European Journal of Preventive Cardiology εκείνοι που δυσκολεύτηκαν περισσότερο για να ολοκληρώσουν το τεστ – που σημαίνει ότι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία (έως τρία στα δέκα) – είχαν 5,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με εκείνους που πέτυχαν το κατόρθωμα με ευκολία.

Ανέβασμα σκάλας: Είστε σε θέση να ανεβείτε τρεις ορόφους χωρίς στάση; Σύμφωνα με Iσπανούς ερευνητές αυτό αποτελεί ένα καλό δείκτη υγείας. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που μπορούσαν να ολοκληρώσουν μια αερόβια προπόνηση αντίστοιχη της ανάβασης τριών ορόφων, είχαν πολύ μικρότερο ποσοστό θανάτου (1,2%) συγκριτικά με εκείνους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προπόνηση (3,2%).

Δύναμη λαβής: Οι άνδρες αναμένεται να έχουν δύναμη λαβής 26 κιλών, ενώ οι γυναίκες 16 κιλών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal το 2018, δείχνουν ότι για κάθε μείωση 5 κιλών στη δύναμη λαβής των συμμετεχόντων, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο αυξανόταν κατά ένα πέμπτο.

Push up: Μπορείτε να εκτελέσετε 40 κάμψεις; Εάν ναι είστε σε καλό δρόμο. Έρευνα σε πυροσβέστες που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open έδειξε ότι εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν 40 κάμψεις ή περισσότερες είχαν 96% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερες από δέκα.

Πηγή: ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.