Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Οι διακοπές στη νότια Ευρώπη έως και 56% φθηνότερες από ό,τι στη Γερμανία

Οι διακοπές στη νότια Ευρώπη έως και 56% φθηνότερες από ό,τι στη Γερμανία

Το κόστος των διακοπών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο- είτε λόγω των αεροπορικών πτήσεων, είτε για διαμονή ή για φαγητό σε εστιατόριο. Στη νότια Ευρώπη, ωστόσο, η διαμονή για τους Γερμανούς είναι μερικές φορές σημαντικά φθηνότερη από ό,τι στην πατρίδα τους, γράφει το Der Spiegel.

Για διακοπές στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι Γερμανοί τουρίστες θα πληρώσουν 21% φθηνότερα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε σχέση με την Γερμανία, όπως  ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, κάνοντας σύγκριση των τιμών.

Ακόμη και στην Ιταλία, όπου το επίπεδο των τιμών είναι υψηλότερο μεταξύ επιλεγμένων προορισμών διακοπών στη νότια και ανατολική Ευρώπη, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι κατά 5% φθηνότερα από ό,τι στη Γερμανία τον Μάρτιο, όπως  ανακοίνωσε η  Γερμανική  Στατιστική Υπηρεσία, κάνοντας σύγκριση των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε δημοφιλείς χώρες διακοπών. «Το αυξημένο κόστος ενέργειας και τροφίμων έχει μειώσει τον προϋπολογισμό πολλών ανθρώπων στη Γερμανία για διακοπές», λένε οι στατιστικολόγοι. «Ειδικά σε προορισμούς διακοπών στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, ωστόσο, το επίπεδο τιμών για τις υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία.» Για τους Γερμανούς τουρίστες είναι 16% φθηνότερα οι διακοπές  στη Σλοβενία ​​και 17% στην Κροατία και την Κύπρο.

Όσοι επιλέξουν να κάνουν διακοπές στην Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία θα πλήρωναν 18% λιγότερο για υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων από ό,τι στη Γερμανία και 28% λιγότερο στην Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Στο Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία είναι ακόμη πιο φθηνά: Η διαμονή σε ξενοδοχεία και οι επισκέψεις σε εστιατόρια κοστίζουν περίπου 46% λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία. «Στην Τουρκία και την Αλβανία, το επίπεδο τιμών ήταν το χαμηλότερο από όλες τις επιλεγμένες χώρες», ανακάλυψε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία. Και στις δύο αυτές χώρες , οι διακοπές για τους Γερμανούς  θα κόστιζαν έως και 56% ,πιο φθηνά.

Ειδικά στην Τουρκία, το κόστος των διακοπών θα μπορούσε να είναι ακόμη φθηνότερο το καλοκαίρι, καθώς μετά την εκλογική νίκη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η λίρα αναμένεται να συνεχίσει την υποτίμησή της έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Ακριβή η βόρεια Ευρώπη

Από την άλλη πλευρά, οι διακοπές στη Βόρεια Ευρώπη και σε ορισμένες γειτονικές χώρες της Γερμανίας, κοστίζουν πολύ πιο ακριβά. Στην Ελβετία, για παράδειγμα , οι τουρίστες πρέπει να «σκάψουν» βαθιά στις τσέπες τους: η διαμονή σε ξενοδοχείο και το φαγητό έξω , κοστίζει 61% περισσότερο από ό,τι στη Γερμανία. Η Αυστρία είναι 15% και η Γαλλία 8% πιο ακριβή.

Οι διακοπές κοστίζουν 53% περισσότερο στην Ισλανδία, πάνω από 40% στη Δανία και τη Νορβηγία και 25% στη Φινλανδία. Η Σουηδία είναι λίγο φθηνότερη σε σύγκριση – αλλά ακόμα και εδώ οι διακοπές είναι  ακόμα 17% ακριβότερες. Στην Ιρλανδία, οι Γερμανοί τουρίστες πρέπει να πληρώσουν επίσης  21% περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.