Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ανατολική Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD το ισχυρότερο κόμμα

«Νέοι αριθμοί-σοκ: Γι’ αυτό το AfD είναι τόσο ισχυρό στην Ανατολική Γερμανία»

Τα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσκόπηση στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας προκαλούν σοκ στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Κοινής Γνώμης INSA συνόψισε τα δεδομένα από τις προηγούμενες «Τάσεις της Κυριακής» στη BILD AM SONNTAG. 

Αποτέλεσμα: Στην Ανατολική Γερμανία (χωρίς το Βερολίνο), το AfD είναι πλέον σαφώς το ισχυρότερο κόμμα με 26%, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (23%) και το SPD (20%)!

Στη Σαξονία, το AfD θα κέρδιζε 10 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες, στη Θουριγγία 3 από τις 7.

Το Die Linke δεν είναι πλέον πολυσυλλεκτικό κόμμα στην Ανατολική Γερμανία, καθώς λαμβάνει μόνο 9% (Ομοσπονδιακές Εκλογές 2013: Πάνω από 20%). Οι Πράσινοι είναι σημαντικά λιγότερο δημοφιλείς απ’ ό,τι στη Δύση (10%). Το FDP φτάνει στο 8%.

Τα δεδομένα ρίχνουν σκιά στο επόμενο έτος: Το 2024 θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Το AfD στα κρατίδια αυτά εκφράζει ιδιαίτερα ακραίες απόψεις. Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Θουριγγία χαρακτηρίζει το τοπικό AfD «αποδεδειγμένα ακραία περίπτωση που χρήζει παρατήρησης».

Αλλά γιατί το AfD είναι τόσο ισχυρό στην Ανατολή; Εκτός από ιστορικούς λόγους («λιγότερο σταθεροί κομματικοί δεσμοί»), ο επικεφαλής του INSA, Hermann Binkert, αναφέρει επίκαιρα θέματα όπως «η πολύ πιο έντονη απόρριψη της Μετανάστευσης και τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.