Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας: Οικουμενικό Μνημόσυνο

Οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας καλούν με ανακοίνωση και φέτος την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης των θυμάτων των χριστιανικών λαών της  Ανατολίας, Ελλήνων Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακιωτών, όπως επίσης Αρμενίων και Ασσυρίων για να αποδώσουμε  τον σεβασμό και την τιμή που οφείλουμε ως ελάχιστη προσφορά  σε αυτούς

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει: 

Η συλλογική παρουσία μας ας αποτελέσει και την βεβαιότητα ότι ποτέ δεν τους ξεχνούμε.  

Οι ιστορικές συγκυρίες καθιστούν αναγκαία και την επισήμανση  της 75ης  επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των 100 χρόνων, πρώτο από τη Συνθήκη  της Λωζάνης το 1923 και δεύτερο από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας. 

Η Συνθήκη της Λωζάνης καθόριζε τα σύνορα διαφόρων κρατών, ιδιαίτερα εκείνων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ήταν μια συνθήκη που τερμάτισε τον πόλεμο αλλά δεν έφερε ούτε ειρήνη ούτε συμφιλίωση μεταξύ των λαών. Με αυτό το συμβόλαιο, οι άνθρωποι έγιναν ανταλλάξιμα αντικείμενα. 

Έχασαν τα σπίτια τους και την αξιοπρέπειά τους. Όμως το δικαίωμα στην πατρίδα είναι θεμελιώδες δικαίωμα. 

Τελώντας το Ορθόδοξο Μνημόσυνο, θα τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς επίσης τη μνήμη των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμαίων και θα δώσουμε το μήνυμα της οικουμενικής αλληλεγγύης και ενός Οικουμενικού Μνημόσυνου.     

Το Μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ελληνορθόδοξο Ι. Ναό Αγίων Πάντων,  Ungererstr. 131, 80805 München, την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 στις 16:00 

Μετά την τελετή θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, καθώς και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο κοσμεί από το 2018 τον αύλειο χώρο της εκκλησίας.   

Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμούσε ιδιαίτερα και θα ενίσχυε τη συνέχιση των αγώνων μας για το “δικαίωμα στη Μνήμη“. 

Διοργανωτές: Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Μονάχου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ και τους  Ελληνικούς  Συλλόγους, Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Augsburg , Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Νυρεμβέργης,  Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντάχαου, Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Λάουφ, Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ταουφκίρχεν. 

Αμέσως μετα το μνημόσυνο η προβολή ταινίας / ντοκιμαντέρ „Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923"  



Με φιλικούς χαιρετισμούς 

Πρόεδρος             Γραμματέας 

Χαράλαμπος Φωτιάδης                   Δημήτριος Βογιατζής 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.