Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Γιατί απεργούν αύριο τα φαρμακεία στην Γερμανία

Aύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου η Ομοσπονδία Φραμακείων της Γερμανίας καλεί σε πανγερμανική απεργία και ως εκ τούτου τα περισσότερα φαρμακεία θα είναι κλειστά.

Οι λόγοι για τους οποίους τα φαρμακεία αισθάνονται υποχρεωμένα να καλέσουν σε διαμαρτυρία είναι σύνθετοι. Σε γενικές γραμμές, οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν με την απεργία να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους για περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη ευελιξία. 

Οι συμφορήσεις στην προμήθεια, οι ελλείψεις προσωπικού, αυτό που θεωρούν ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία και η πολυετής υποχρηματοδότηση έχουν οδηγήσει στους μεγαλύτερη μείωση φαρμακείων στη Γερμανία από τότε που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

"Για το επάγγελμά μας, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκάλεσε αυτή την ημέρα διαμαρτυρίας", ανακοίνωσε εκ των προτέρων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Βρανδεμβούργου, Olaf Behrendt. Παρά την αύξηση του κόστους και τον πληθωρισμό, οι φαρμακοποιοί δεν είχαν λάβει αναπροσαρμογή των αμοιβών τους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Και ο Hans-Peter Hubmann, πρόεδρος του Βαυαρικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, δήλωσε: "Με την ημέρα διαμαρτυρίας θέλουμε να δείξουμε τη σημασία των φαρμακείων για την τοπική προμήθεια φαρμάκων".

Τι ζητούν τα φαρμακεία;

Σε ένα σχέδιο δέκα σημείων, οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα ζητούν, μεταξύ άλλων, υψηλότερες αμοιβές και μεγαλύτερη ελευθερία δράσης σε περίπτωση συμφόρησης του εφοδιασμού. Με άλλα λόγια, τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και να χορηγούν άλλα φάρμακα εάν αυτά που αναφέρονται στη συνταγή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε απόθεμα.

Η προμήθεια φαρμάκων θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω των φαρμακείων έκτακτης ανάγκης, εξηγεί ο Σύλλογος Φαρμακοποιών του Βερολίνου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο Βαυαρικός Φαρμακευτικός Σύλλογος. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια. 

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να αυξηθεί το ποσό που εισπράτουν ανά φάρμακο κατά σχεδόν 50 %. "Σήμερα πληρωνόμαστε 8,35 ευρώ ανά φάρμακοχωρίς καμία σχετική αναπροσαρμογή τα τελευταία 20 χρόνια . Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του κόστους, χρειαζόμαστε δώδεκα ευρώ, διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα", δήλωσε ο Overwiening. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι συλλογικοί μισθοί για το προσωπικό έχουν αυξηθεί κατά 52% και τα έσοδα της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας κατά 105%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.