Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Ελεύθερος μετά από 13 χρόνια φυλακή - Τι αποζημίωση θα λάβει ο Manfred Genditzki

Ήταν μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία στη σημερινή δίκη στο Μόναχο για τη λεγόμενη "δολοφονία της μπανιέρας" στο Rottach-Egern. Ο κατηγορούμενος Manfred Genditzki αθωώθηκε την Παρασκευή. Είχε εκτίσει περίπου 13 χρόνια στη και πάλευε επί χρόνια για την επανάληψη της δίκης.

Ο δρόμος ήταν δύσκολος για τον κατηγορούμενο, τον οποίο περπάτησε με αξιοθαύμαστη υπομονή. Το δημόσιο ταμείο έπρεπε να τον αποζημιώσει για την άδικα επιβληθείσα ποινή φυλάκισης. Ο Γκεντίτσκι δέχτηκε την ετυμηγορία ήρεμα και συγκεντρωμένα, υπήρχαν δάκρυα στο δικαστήριο.

Όχι μόνο η υπεράσπιση, αλλά και η εισαγγελία είχε ζητήσει αθώωση, επειδή υπάρχουν αμφιβολίες όχι μόνο ότι ο Γκεντίτσκι διέπραξε τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, αλλά και ότι υπήρξε καν έγκλημα. Από την άποψη των ειδικών μαρτύρων που είχαν λόγο στη δίκη, ένα ατύχημα της ηλικιωμένης γυναίκας είναι δυνατό ή και πιθανό.

Ο καταδικασθείς αγωνιζόταν επί χρόνια για την επανάληψη της δίκης

Ο 63χρονος σήμερα Genditzki, ο οποίος εργαζόταν ως επιστάτης στο συγκρότημα διαμερισμάτων των δολοφονηθέντων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το Περιφερειακό Δικαστήριο ΙΙ του Μονάχου το 2010. Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση των ενόρκων, είχε χτυπήσει στο κεφάλι την ηλικιωμένη γυναίκα στο διαμέρισμά της στο Rottach-Egern της Άνω Βαυαρίας, τον Οκτώβριο του 2008, έπειτα από καυγά και στη συνέχεια την έπνιξε στην μπανιέρα.

Ο ίδιος πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες - όπως έκανε και στην τελευταία του λέξη στη νέα δίκη: "Και: θα ήθελα ακόμα να πω ότι είμαι αθώος. Αυτό είναι όλο".

Μετά την αθώωση, δικαιούται αποζημιώσεις, τις οποίες οι επικριτές θεωρούν πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας άδικα φυλακισμένος λαμβάνει αποζημίωση 75 ευρώ ανά ημέρα φυλάκισης. Στην περίπτωση του Genditzki, αυτό θα ήταν συνολικά 368.400 ευρώ για τα χρόνια κατά τα οποία δεν είδε τα παιδιά του και έχασε τη γέννηση του εγγονιού του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ποσοστό ήταν ακόμη και μόνο 25 ευρώ ανά ημέρα.

Εκτός από την αποζημίωση, ο Genditzki μπορεί να διεκδικήσει και υλικές ζημίες, για παράδειγμα για απώλεια εισοδήματος.

Πηγή: AZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.