Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ο Steinmeier ανησυχεί για τη Γερμανία λόγω της ισχυροποίησης του AfD

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier παρενέβη στη συζήτηση σχετικά με τα αίτια για τις συνεχιζόμενες υψηλές επιδόσεις του AfD στις δημοσκοπήσεις. Το φαινόμενο είναι «ανησυχητικό», δήλωσε εχθές στο πλαίσιο της «Καλοκαιρινής Συνέντευξης» προς το δημόσιο τ/σ ZDF. Σύμφωνα με τον αρχηγό του γερμανικού κράτους, «κάτι συμβαίνει και εγείρει ερωτηματικά» όταν μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος γυρίζουν την πλάτη στα κυβερνώντα κόμματα και οι Χριστιανοδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν επωφελείται.

Foto: Bundesregierung/Steffen Kugler

Σύμφωνα με πληροφορίες του TAGESSPIEGEL, ο Steinmeier προσκάλεσε τις περασμένες δύο εβδομάδες τον επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ricarda Lang, και τον ηγέτη του CDU, Friedrich Merz, σε εμπιστευτικές συνομιλίες στο γραφείο του στο Μέγαρο Bellevue για να αποκομίσει και ο ίδιος μία εικόνα της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε και με τον Καγκελάριο Olaf Scholz (SPD). Η BILD AM SONNTAG αναφέρθηκε πρώτη στην παρέμβαση του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Στη συνέντευξή του ο Steinmeier είπε σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις του AfD ότι κάθε ψηφοφόρος αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι κάνει -ακόμα κι αν κάποιος «ενισχύει ένα κόμμα που συμβάλλει στη όξυνση της αντιπαράθεσης». «Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε όσους σε αυτή την κοινωνία υποδαυλίζουν κατ’ επάγγελμα το φόβο», είπε ο Steinmeier. «Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η ενίσχυση όσων κινδυνολογούν, αλλά όσων λύνουν προβλήματα. Και δεν είναι αλήθεια ότι δεν διαθέτουμε τέτοιους ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.