Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών (Ώρα 14.50)

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα Πάρνηθας και Αλεξανδρούπολης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Ρώσο καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα ενώ το μεσημέρι η φωτιά ξέφυγε και προς τον Εθνικό Δρυμό, τον βασικό και από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο του 2021.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν έχουν καταφέρει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι των οποίων η φορά αλλάζει πολλές φορές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ροδόπη, ενώ οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το πρωί δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Και στον Έβρο εστάλησαν μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών από το 112, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός της Αύρας.

Η Εγνατία έκλεισε για ακόμα μία φορά από την Κομοτηνή έως τη Μάκρη

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στην φωτιά στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί λόγω του πλήθους των μετώπων, ενώ οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι μετά από τόσες ημέρες που επιχειρούν συνεχώς στα μέτωπα.

Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.