Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Bild: «Η μαφία στην Κρήτη που εκμεταλλευόταν την επιθυμία τεκνοποίησης»

«Στην κλινική ‘Mediterranean Fertility Center and Genetic Services’ οι γιατροί φέρεται να εργάζονταν χωρίς κανόνες ηθικής και οι υπεύθυνοι να προχωρούσαν σε παράνομες υιοθεσίες»

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου, αναφέρεται στην υπόθεση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, η οποία σφραγίστηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν τηρούνταν οι αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου, και σημειώνεται ότι οι γονείς που απευθύνθηκαν στην εν λόγω κλινική αγωνιούν καθώς δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί με το γενετικό τους υλικό. 

Η ανταπόκριση αναφέρεται στις κατηγορίες που βαρύνουν τους υπεύθυνους της κλινικής, περί εμπορίας ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες, ενώ σημειώνει ότι ζευγάρια που έπεσαν θύμα των παρανομιών της κλινικής απευθύνθηκαν στον δικηγόρο Γιάννη Μαρακάκη, ο οποίος δήλωσε στη Bild πως υπάρχει σοβαρή υποψία ότι οι υπεύθυνοι άλλαζαν το γενετικό υλικό, καθώς και ότι πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι η κλινική χρησιμοποιούσε το γενετικό υλικό μιας παρένθετης μητέρας ή κάποιας άλλης γυναίκας χωρίς να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους. Άλλοι πάλι φοβούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι γίνονταν κρυφά εμβρυομεταφορές σε άλλες γυναίκες, ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης επισημαίνει ότι όλα τα ζευγάρια που έδωσαν γενετικό υλικό θα ειδοποιηθούν ώστε να δώσουν και δείγμα DNA, αν και δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού που έχει αποκτήσει ή αν παιδιά που γεννήθηκαν με το γενετικό του υλικό ζουν με άλλες οικογένειες ανά τον κόσμο, όπως εξηγεί ο ίδιος. Τέλος, ο Γ. Μαρακάκης εκτιμά ότι το σκάνδαλο υπερβαίνει τα σύνορα της Ελλάδας και μάλιστα, όπως λέει, «από όσο γνωρίζω, αφορά ζευγάρια από όλη την Ευρώπη και επίσης εμπλέκονται γονείς από τη Γερμανία και τη Γαλλία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.