Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Αυξήθηκε ο αριθμός εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά

Το 2022, το 69 % των μητέρων ανήλικων παιδιών εργάζονταν. Σε σύγκριση με το 2005, το ποσοστό απασχόλησης των μητέρων αυξήθηκε έτσι από το 60 % κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως αναφέρει περαιτέρω η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό απασχόλησης των πατέρων αυξήθηκε - την ίδια περίοδο - λιγότερο έντονα και συγκεκριμένα από 88 % σε 92 % . 

Μετά την εισαγωγή του γονικού επιδόματος (Elterngeld) το 2007, τόσο η απασχόληση των μητέρων όσο και η απασχόληση των πατέρων αυξήθηκε. 

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην απασχόληση των μητέρων και των πατέρων εντοπίζονται στους γονείς μικρότερων παιδιών: εάν το μικρότερο παιδί στο νοικοκυριό είναι μικρότερο του ενός έτους, μόνο μία στις οκτώ μητέρες απασχολούνταν το 2022 (13 %), σε σύγκριση με το 87 % των πατέρων. Για παιδιά ηλικίας δύο έως κάτω των τριών ετών, το 64% των μητέρων και το 92% των πατέρων ήταν εργαζόμενοι.

Ενώ το ποσοστό απασχόλησης των πατέρων κυμαινόταν μεταξύ 87% και 93% ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο για τις μητέρες με την ηλικία του μικρότερου παιδιού.

Το 2022 εργάζονταν το 66% και των δυο γονέων ( ζευγαριών μικτού φύλου με ανήλικα παιδιά).

Στο 26 % των ζευγαριών, εργαζόταν μόνο ο πατέρας, ενώ σε περίπου 3 % μόνο η μητέρα. 

Πλήρες ωράριο / μειωμένο ωράριο εργασίας
  • 65% των γονέων (ανήλικων παιδιών) οι πατέρες εργάζονται με πλήρες ωράριο εργασίας ενώ οι μητέρες με μειωμένο (Teilzeit).
  • 27% γονέων με ανήλικα παιδιά και οι δυο γονείς έχουν εργασία με πλήρες ωράριο ενώ
  • 5% είναι οι περιπτώσεις όπου οι μητέρες έχουν πλήρες ωράριο εργασίας και οι πατέρες μειωμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.