Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Το κάπνισμα γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό. Ήρθε το τέλος του ;

 Το κάπνισμα γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό. Δεν είναι περίεργο: είναι επιβλαβές για την υγεία, ακριβό και απαγορεύεται σε πολλά μέρη. Το έχουν παρατηρήσει αυτό και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιγάρων Philip Morris θέλει επομένως να ακολουθήσει νέους δρόμους - και σχεδιάζει επίσης να καταργήσει τη γνωστή μάρκα Marlboro.

"Θέλουμε να πείσουμε περισσότερους από 40 εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως για εναλλακτικές λύσεις μειωμένης ρύπανσης μέχρι το 2025", λέει ο Markus Essing, επικεφαλής της Philip Morris στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στην Bild-Zeitung. Πριν από λίγους μήνες, ο Essing είχε ήδη ανακοινώσει σε εκδήλωση στο Βερολίνο: "Θα εγκαταλείψουμε την επιχείρηση τσιγάρων και θα προσφέρουμε μόνο προϊόντα μειωμένου κινδύνου".

Ωστόσο, ο Essing δεν θέλησε να δεσμευτεί για μια ακριβή ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση των τσιγάρων: "Το συντομότερο δυνατό", λέει ο Γερμανός επικεφαλής της Philip Morris στην Bild. Πολλά εξαρτώνται όμως από το αν και πότε οι ίδιοι οι καπνιστές θα το αλλάξουν.

Οι πωλήσεις τσιγάρων σε "ιστορικό χαμηλό" - οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

Η καπνοβιομηχανία Philip Morris, στην οποία ανήκουν εμπορικά σήματα όπως τα Marlboro, L&M και Muratti, βρίσκεται εδώ και καιρό σε μια πορεία απομάκρυνσης από το κλασσικό τσιγάρο. Από το 2017, η εταιρεία πωλεί, μεταξύ άλλων, τις "θερμάστρες" καπνού Iqos, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ρύπους. Τα άκαπνα προϊόντα, όπως οι θερμάστρες Iqos, αντιπροσωπεύουν σήμερα το 35% των συνολικών καθαρών πωλήσεων της εταιρείας.

Ο λόγος για την αλλαγή είναι προφανής: η κατανάλωση τσιγάρων μειώνεται εδώ και χρόνια - το 2022, η ποσότητα των φορολογημένων τσιγάρων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 8,3 %, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτό, το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί μακροπρόθεσμα, ιδίως μεταξύ των νέων. Η ένωση καπνοβιομηχανιών BVTE έκανε λόγο για πωλήσεις τσιγάρων σε "ιστορικό χαμηλό".

Έτσι, οι καπνοβιομηχανίες ξεμένουν από πελάτες - επιπλέον, οι καπνοβιομηχανίες υποφέρουν από πολύ κακή εικόνα λόγω των προϊόντων τους που είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Τώρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούν να πουλήσουν καλύτερα.

Πηγή: Frankfurter Rundschau

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.