Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Eπιστολή στον πρωθυπουργό της Βικτώριας στηρίζοντας την Κ. Θεοφάνους

Ομογενειακοί οργανισμοί και κοινότητες της Αυστραλίας στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους, στηρίζοντας την Κατερίνα Θεοφάνους  η οποία τέθηκε σε επ’ αόριστον αναστολή από Δεξιά πτέρυγα του Εργατικού κόμματος με αφορμή δήλωσή της εντός της πολιτειακής βουλής για την φετινή 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου. Η υπόθεση της ομογενούς βουλευτού απασχόλησε και το πρόσφατο συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων

Το ζήτημα της επ’ αόριστον αναστολής από την Δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας της ομογενούς βουλευτή Κατερίνας Θεοφάνους απασχόλησε το πρόσφατο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων.

Eίκοσι ομογενειακοί οργανισμοί και κοινότητες της Αυστραλίας υπογράφουν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους αλλά και την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Οι φορείς ,, Εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της εσωκομματικής παράταξη του Εργατικού Κόμματος για την κ. Θεοφάνους., μια απόφαση που χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη».

Τονίζουν πως η ομιλία της βουλευτή στην πολιτειακή βουλή ήταν απολύτως σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και πως οι θέσεις της βουλευτή είναι στην ίδια γραμμή με με την επίσημη θέση της Αυστραλίας.

Αφού σημειώνεται ότι οι Αυστραλοί πολίτες με ελληνική και κυπριακή καταγωγή ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, ζητούν από τον κ. Άντριους να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την επίσημη θέση της Αυστραλίας για την Κύπρο και ζητά την απόσυρση της απόφασης για την κ. Θεοφάνους.

Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους των είκοσι ομογενειακών οργανισμών, ο Γιάννης Χρήστου, πρόεδρος της Κυριακής Κοινότητας Βορείων Προαστείων Μελβούρνης.

Ξεχωριστή ανακοίνωση στο θέμα εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας ενώ Ψήφισμα για το ζήτημα της κ. Θεοφάνους υπήρξε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων.

Με ειδικό ψήφισμά του στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Λευκωσία (22-25 Αυγούστου), «συγχαίρει θερμά την κυρία Κατερίνα (Κατ) Θεοφάνους, για την ευτολμία που επέδειξε στη Βουλή να καταδικάσει δημόσια και χωρίς περιστροφές την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Οι σύνεδροι εκφράζουν πλήρη συμπαράσταση στην κ. Θεοφάνους και καταδικάζουν «με οργή την απόφαση του τοπικού Εργατικού Κόμματος εναντίον της ομογενούς πολιτειακού Βουλευτού και απαιτεί την άμεση αποκατάστασή της».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς (ΠΟΜΑΚ), η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Τέλος επιστολή προς την κ. Θεοφάνους απέστειλε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της που αναδημοσιεύει η εφημεςρίδα «Φιλελεύθερος» της κύπρου, η κ. Δημητρίου θεωρεί το ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα η κ. Θεοφάνους είναι εντελώς άδικο επισημαίνοντας πως η δήλωσή της για τα 49 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής αντανακλά τη θέση της διεθνούς κοινότητας.

Η πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την ομογενή βουλευτή για την προσπάθεια της να εκθέσει τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος του λαού της Κύπρου.

Πηγή και φωτο : SBB www.sbs.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.