Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

FAZ: Τι είπε ο Plenkovic για τη Νέα Φιλαδέλφεια

FAZ: Τι είπε ο Plenkovic για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας FAZ δημοσιεύεται άρθρο του Michael Martens, το οποίο αφορά στην υπόθεση σύλληψης των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Κροάτη ομόλογό του, Α. Plenkovic, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των βαλκανικών χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν για το θέμα. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την τρέχουσα κατάσταση των προφυλακισμένων Κροατών πολιτών, καλώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά να μεριμνήσει για την ασφάλειά τους, την οποία και εγγυήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Επίσης ο Plenlovic παρακάλεσε για γρήγορη και δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας ότι  εφόσον το αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές, η κροατική δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της υπόθεσης.

Στη συνέχεια ο Martens παραθέτει το ιστορικό του συμβάντος εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς τον εντοπισμό των δολοφόνων και σχολιάζοντας ότι η ελληνική αστυνομία φαίνεται να κωλυσιέργησε, καθώς φαίνεται να υπήρξε ενημέρωση τόσο από την κροατική όσο και από τη βοσνιακή αστυνομία σχετικά με την έλευση των Κροατών οπαδών. Ο Martens συνεχίζει, αναφέροντας τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον φαινόμενα οπαδικής βίας και σημειώνει ότι στην Ελλάδα εφοπλιστές χρησιμοποιούν τους συλλόγους ποδοσφαίρου ως παιχνίδι. Επίσης γίνεται ειδική μνεία στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει ρωσοτραφή ολιγάρχη που βρίσκεται στο πλευρό του Πούτιν, με ιδιαίτερη πολιτική επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, πλην λίγων εξαιρέσεων, να περιορίσουν τις επιπτώσεις του συμβάντος, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, όπως οι δύο δήμαρχοι Αθήνας και Ζάγκρεμπ, οι οποίοι προέβησαν σε κοινή δήλωση, προκειμένου να καταδικάσουν το γεγονός. Εξαίρεση αποτελούν ο Πρόεδρος της Κροατίας που με δηλώσεις του ότι η σύλληψη 100 υπόπτων παραπέμπει σε πράξη εκδίκησης, έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς και οι συγγενείς και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας που εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς την ασφάλεια των προφυλακισθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.