Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Spiegel: «Εντελώς πλαστή η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

«Σε ένα μουσείο της πόλης Stendal παρουσιάστηκε ως έκθεμα το 2000 μια εντυπωσιακή προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πλαστή προτομή, όπως πίστευε ο αρχαιολόγος Stephan Lehmann. Έπειτα το έκθεμα εξαφανίστηκε και τώρα βρέθηκε αιφνιδίως στην Ελλάδα»

Φωτο αρχείου

Στην εβδομαδιαία έντυπη έκδοση του Spiegel δημοσιεύεται δισέλιδη συνέντευξη του αρχαιολόγου Stephan Lehmann, ο οποίος αναφέρεται σε μπρούτζινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοξενήθηκε ως έκθεμα στο Μουσείο Winckelmann της πόλης Stendal (στο κρατίδιο Sachsen-Anhalt) το 2000, οπότε και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, μετά τη συγκεκριμένη έκθεση, ωστόσο, η προτομή εξαφανίστηκε. Ο καθηγητής Lehmann θέλησε να ερευνήσει την υπόθεση και, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του, απηύθυνε επανειλημμένα ερωτήματα προς το μουσείο σχετικά με την προέλευση της προτομής, για την οποία ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν ήταν αυθεντική.

Ο Lehmann σημειώνει ότι ουδέποτε έλαβε απάντηση στα ερωτήματα και τονίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση εγείρεται η υποψία ότι το αντικείμενο είναι είτε κλοπιμαίο είτε πλαστό. Κατόπιν περιγράφει πώς Έλληνας συνάδελφός του τον περασμένο Μάιο, δηλαδή 23 χρόνια μετά την έκθεση στο μουσείο της πόλης Stendal, τον ενημέρωσε ότι η εν λόγω προτομή βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα εκατοντάδες αντικείμενα τέχνης που εντόπισαν οι Αρχές σε αποθήκη του εμπόρου τέχνης Robin Symes και επεστράφη μαζί με άλλα 350 αντικείμενα στην Ελλάδα, έχοντας χαρακτηριστεί ως κλοπιμαία.

Στην ερώτηση του Spiegel αν θεωρεί πιθανό να παρουσιαστεί η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας σε πέντε χρόνια, ο Stephan Lehmann απαντά ότι πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στους Έλληνες, καθώς μόλις τώρα παρέλαβαν την προτομή, ενώ ο ίδιος είναι κατηγορηματικός ότι δεν είναι αυθεντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.