Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γερμανία / Υπ. Εσωτερικών:«‘ανά πάσα στιγμή σοβαρός κίνδυνος’ από Ισλαμιστική τρομοκρατία»

Πηγή: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) 

Μετά τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, Thomas Haldenwang, ότι είναι ρεαλιστικός ο κίνδυνος, και μάλιστα υψηλότερος από ποτέ, για τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία, και η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων στη Γερμανία και δηλώνει χαρακτηριστικά στο RND ότι «οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και οι ισλαμιστές μοναχικοί λύκοι είναι ένας ανά πάσα στιγμή υπαρκτός, σοβαρός κίνδυνος». 

«Ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε τη βάρβαρη τρομοκρατία της Χαμάς κατά του Ισραήλ έχει άμεσες συνέπειες στη δική μας κατάσταση ασφαλείας», τονίζει η Υπουργός, η οποία προειδοποιεί ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης ισλαμιστών. Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες παίρνουν μέτρα κατά των ισλαμιστών, ξεκαθαρίζει στο RND η Faeser, ενώ ειδικότερα σημειώνει ότι τα μέτρα των Αρχών στρέφονται κατά των ισλαμιστικών δομών και της τρομοκρατικής προπαγάνδας, και μάλιστα η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος κατάφερε να απομακρύνει περίπου 170 κανάλια και περιεχόμενο από το Telegram, μέσω των οποίων διαδίδονταν αντισημιτική και ισλαμιστική προπαγάνδα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Υπουργό, οι Αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά σχέδια επίθεσης και να τα αποτρέψουν. Ο συντονισμός γίνεται κυρίως στο Κοινό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο στο Βερολίνο, όπου την περασμένη εβδομάδα η ίδια είχε διαβουλεύσεις με τις Αρχές ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση.  

Χθες, Τετάρτη, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για έναν 15χρονο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με την κατηγορία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας ισλαμιστικού τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ και η Αστυνομία του Βρανδεμβούργου συνέλαβε άλλον έναν νεαρό, ρωσικής υπηκοότητας -όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου- που σχετίζεται με την υπόθεση και είναι επίσης ύποπτος ότι σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα. Μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Herbert Reul (CDU), έκανε λόγο για «πολύ συγκεκριμένο σχέδιο χτυπήματος που αφορούσε χριστουγεννιάτικη αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.