Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3% το 2023

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα σταθερά επιτόκια έπληξαν την ανάπτυξη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Γλίτωσε, ωστόσο, την ύφεση, παρά τη συρρίκνωση που υπέστη η οικονομία της στο σύνολο του 2023 αλλά και στο τέλος του έτους.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, απέφυγε τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, που ορίζουν την τεχνητή ύφεση, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα στοιχεία (σε στάσιμη, στο 0% από 0,1%) του προηγούμενου τριμήνου.

Παρόλα αυτά, το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Γερμανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% για ολόκληρο το έτος. «Πρόκειται για την πρώτη ύφεση στο σύνολο έτους μετά από την πανδημία και έρχεται σε αντίθεση μια έντονη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες στον κόσμο, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη», σχολιάζει.

Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους κλυδωνισμούς που υφίσταται ο μεταποιητικός της κλάδος της λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους , των υψηλών επιτοκίων και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.