Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Σχόλια στα γερμανικά ΜΜΕ για κινητοποιήσεις αγροτών

Κεντρικό θέμα της επικαιρότητας στη Γερμανία είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που ξεκίνησαν την Δευτέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για περικοπές επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων, με τους αγρότες να προχωρούν σε αποκλεισμούς οδικών αρτηριών με τα τρακτέρ τους σε ολόκληρη τη Γερμανία, μεταξύ άλλων και στο Βερολίνο, όπου εκατοντάδες τρακτέρ συγκεντρώθηκαν προχθες στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ενδεικτικά:

Süddeutsche Zeitung – Τίτλος: «Δεν πρόκειται για εξαναγκασμό»

«Πρώτα οι ακτιβιστές για το κλίμα, τώρα οι αγρότες: όσο τα μπλόκα είναι χρονικά περιορισμένα, είναι εντάξει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη.»

Από τα ποικίλα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο γνώμης του Wolfgang Janitsch στην SZ, που σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν το diesel οι οποίες οδήγησαν τους αγρότες στη μεγάλη κινητοποίηση. Αυτή ήταν η σπίθα που πυροδότησε την εκδήλωση μιας δυσαρέσκειας η οποία συσσωρευόταν εδώ και καιρό, σχολιάζει το άρθρο, αναφερόμενο στα αυξανόμενα κόστη και τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, στη δυσαρέσκεια για τις σχολαστικές περιβαλλοντικές διατάξεις και την αυξανόμενη γραφειοκρατία.

Για αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των αγροτών, υποστηρίζει ο Janitsch, οι οποίες υπερβαίνουν τη συζήτηση για το αν είναι δίκαιες ή όχι οι περικοπές, καθώς καθίσταται σαφές ότι όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες αισθάνονται ότι δεν εισακούγονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρεί μπροστά σε κάθε απαίτηση, ωστόσο οι αγρότες αξίζουν να διεξαχθεί μια σοβαρή συζήτηση για τον ρόλο τους, σημειώνει ο δημοσιογράφος, και προσθέτει ότι από την πλευρά τους οι ενώσεις των αγροτών θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι νόμιμες διαμαρτυρίες τους να μην υπονομεύονται από ακροδεξιά στοιχεία που αναζητούν ευκαιρία ώστε να διχάσουν.

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Ακροδεξιοί υπονομεύουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη τη Γερμανία»

«Οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκάλεσαν χάος στους δρόμους της Γερμανίας τη Δευτέρα. Οι αγρότες ζητούν να επηρεαστούν λιγότερο από τις περικοπές, ωστόσο ήδη από την πρώτη μέρα καθίσταται σαφές ότι ακροδεξιές ομάδες επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν προς όφελός τους τις κινητοποιήσεις.»

 Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του RND, κυρίως σε κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι ακροδεξιοί προσπάθησαν να επωφεληθούν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, για παράδειγμα στη Δρέσδη, όπου μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ελεύθεροι Σάξονες» (Freie Sachsen) παρεισέφρησαν στις κινητοποιήσεις, ενώ ομιλητής στη διαδήλωση φώναξε το σύνθημα «εμείς είμαστε ο λαός» και έκανε λόγο για «προδότες του λαού», σύμφωνα με πληροφορίες της ε/φ Bild. Σε άλλες πόλεις φαίνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα AfD επιχείρησε να εργαλειοποιήσει τις κινητοποιήσεις, όπως στο Cottbus και στη Στουτγάρδη, ενώ και στο κομβόι των τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο ήταν ορατά σύμβολα και σημαίες του AfD.

Tageszeitung: «Μηδαμινή αφορμή»

«Οι διαμαρτυρίες είναι ακατάλληλες και δίνουν ώθηση στους ακροδεξιούς. Ουσιαστικά πρόκειται για ψίχουλα – και για κύρος»

Ο Jost Maurin σχολιάζει στην TAZ ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν είναι δικαιολογημένες, καθώς κατά μέσο όρο θα χάσουν περίπου 1.700 ευρώ κατ’ έτος, εφόσον η κυβέρνηση διακόψει τις φοροελαφρύνσεις στο diesel, ποσό πολύ μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος των κερδών κάθε αγροτικής μονάδας ανέρχεται σε 115.000 ευρώ. Για τον Maurin ο βασικός λόγος για την παρακμή της γεωργίας δεν είναι ούτε οι περικοπές επιδοτήσεων ούτε οι αυστηρότερες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, αλλά το γεγονός ότι εξαιτίας της τεχνολογίας η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, γεγονός που έχει οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη μείωση των τιμών, ενώ γεωργικές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, εξαγοράζονται από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, συνεπώς ο μεγαλύτερος εχθρός των αγροτών δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά ο γείτονάς τους, όπως σχολιάζεται.

Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι το λόμπυ των αγροτών ξεκίνησε με ασήμαντη αφορμή -την απώλεια περίπου 1.700 ευρώ- ένα κύμα διαμαρτυρίας, που εύκολα μπορεί να εκτροχιαστεί, όπως φάνηκε με τα συνθήματα ακροδεξιών, για παράδειγμα «η δημοκρατία σας είναι ο θάνατος του λαού μας» ή «σκοτώστε τον Özdemir» (Υπουργός Γεωργίας). Και ενώ ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει περίπου το ήμισυ των περικοπών που είχε αρχικά αποφασίσει για τον τομέα της γεωργίας, και μάλιστα οι επιδοτήσεις στο diesel για τους αγρότες θα τερματιστούν τελικά σε δύο χρόνια, οι οργανώσεις εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες κυρίως για δικό τους όφελος, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτών θέλει να ανακτήσει τον κυρίαρχο ρόλο που είχε αλλά έχασε τα τελευταία χρόνια, και η αποσχισθείσα οργάνωση των Ελεύθερων Αγροτών επίσης επιδιώκει να κερδίσει υποστηρικτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.