Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Mόσχα: ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας, σε συνεργασία με τους εδώ φιλέλληνες και ελληνιστές, διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό Ελληνικής Εθνικής Κουζίνας. Συμμετείχαν ομογενείς από την ευρύτατη γεωγραφική περιφέρεια της Ρωσίας – από τη Μόσχα μέχρι τις πόλεις του Καυκάσου και από τη Σιβηρία μέχρι το Νότο της Ρωσίας, όπου διαβιούν πολλοί συμπατριώτες μας. 

Συμμετείχαν όμως και φιλέλληνες, άνθρωποι που στο πλαίσιο κάποιου τουριστικού ταξιδιού αγάπησαν την Ελλάδα, δέθηκαν μαζί της ξαναπήγαν πολλές φορές και άρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έγινε διαδικτυακά και συμμετείχαν 27 διαγωνιζόμενοι, με βίντεο όπου παρουσίασαν τα πιάτα και τις συνταγές τους. 

Η κριτική επιτροπή επέλεξε τους 5 καλύτερους, τους οποίους, ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας, με τη στήριξη της ομάδας ομογενών επιχειρηματιών «Συνέργια», προσκάλεσε στη Μόσχα για την τελική φάση. Η τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό εστιατόριο «Μολών λαβέ», όπου συγκεντρώθηκε και πάλι πλήθος Ελλήνων και φιλελλήνων της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους οι Πρέσβεις της Ελλάδας κα Αικατερίνη Ξαγοράρη και της Κύπρου κ. Κύπρος Γεωργαλής, οι οποίοι χαιρέτισαν την αξιόλογη αυτή προσπάθεια και ευχήθηκαν ο διαγωνισμός αυτός να γίνει μια όμορφη ελληνική παράδοση στη Μόσχα.

 Παρουσιάστηκαν από τους διαγωνιζόμενους δύο συνταγές κλασσικής ποντιακής κουζίνας, η σούπα σιρβάν και το γνωστό σιρόν, μία συνταγή των Ελλήνων της Αζοφικής το ταϊγκαλάχ, το παλαιό ελληνικό ελιόψωμο, η γνωστή κυπριακή ταχινόπιτα και σουτζουκάκια σμυρνέικα, τα οποία και κέρδισαν τόσο το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, όσο και το βραβείο συμπάθειας του κοινού.

Πηγή: Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.