Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Welt «Tο CDU αντιδρά με ανακούφιση στο νέο κόμμα του Maaßen»

Welt: « ‘Μπήκε τάξη στο δεξιό άκρο’ – το CDU αντιδρά με ανακούφιση στο νέο κόμμα του Maaßen»

«Με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη του συλλόγου ‘Ένωση Αξιών’ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης κόμματος ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο. Το CDU κήρυξε τον πόλεμο, αν και στην πραγματικότητα έχει ανακουφιστεί με το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Hans-Georg Maaßen, ιδρύει δικό του κόμμα.»

Το άρθρο του Nikolaus Doll αναφέρεται στην κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, καθώς μετά την ίδρυση του νέου κόμματος «Συμμαχία Sahra Wagenknecht – Λογική και Δικαιοσύνη», ακολουθεί στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος και ο Hans-Georg Maaßen, στέλεχος του CDU και πρώην Πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, εναντίον του οποίου είναι σε εξέλιξη διαδικασία αποκλεισμού από το CDU. Ο σύλλογος «Ένωση Αξιών» που πρόσκειται στο CDU, αποφάσισε την ίδρυση νέου κόμματος, με πρωτεργάτη στην κίνηση αυτή τον Maaßen, που εδώ και έναν χρόνο περίπου ηγείται του συλλόγου. Περίπου 400 εκ των περίπου 4000 μελών του συλλόγου συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών στην πρωτεύουσα της Θουριγγίας, Ερφούρτη, και αποφάσισαν την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ονομασία «Ένωση Αξιών», ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο ίδιος ο Maaßen θα είναι ο επικεφαλής.

Αν και ο σύλλογος ποτέ δεν αποτελούσε αναγνωρισμένη πτέρυγα της Ένωσης CDU/CSU, τα σχέδια για ίδρυση κόμματος μπορούν να θεωρηθούν ως διάσπαση από την Ένωση CDU/CSU, επισημαίνει ο Nikolaus Doll, καθώς το 85% των μελών του συλλόγου «Ένωση Αξιών» ανήκουν στην Ένωση CDU/CSU. Ο Hans-Georg Maaßen κατέστησε σαφές ότι βασικός αντίπαλος του νέου κόμματος θα είναι η Ένωση CDU/CSU και μάλιστα άσκησε κριτική στον επικεφαλής του CDU, Friedrich Merz, ότι αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική επεξεργασία της περιόδου Merkel, αρνείται κάθε διάλογο. Αν και ο ίδιος ο Merz απέφυγε να πάρει θέση στα σχέδια, πάντως προ ημερών σε συνάντηση του προεδρείου του CDU ξεκαθάρισε ότι για την «Ένωση Αξιών» ως πολιτικό κόμμα θα ίσχυε το επονομαζόμενο ασυμβίβαστο, που μέχρι στιγμής ισχύει για το ακροδεξιό AfD και το Die Linke -το οποίο διασπάστηκε μετά την ίδρυση του κόμματος της Wagenknecht- κόμματα με τα οποία το CDU έχει αποκλείσει την πολιτική συνεργασία.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο Maaßen εμφανίστηκε στην Ερφούρτη ανοιχτός σε συνεργασίες και πρόθυμος για διάλογο προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του υπό ίδρυση κόμματος στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, ενώ υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv για μυστική συνάντηση στελεχών του AfD με ακροδεξιά στοιχεία στο Πότσνταμ, είχαν συμμετάσχει και δύο μέλη της «Ένωσης Αξιών».

Υψηλόβαθμα στελέχη του CDU αντέδρασαν πάντως με ψυχραιμία στις νέες εξελίξεις, καθώς με το κόμμα που πρόκειται να ιδρυθεί θεωρούν ότι «μπαίνει τάξη στο δεξιό άκρο» του CDU, που δεν θα χρειάζεται στο εξής να δικαιολογείται για την υπερσυντηρητική ομάδα που πρόσκειται σε αυτό. Επιπλέον, στέλεχος του CDU δήλωσε ότι το κόμμα έχει αναδιαμορφωθεί και οι θέσεις του είναι τέτοιες που δεν απομένει χώρος για το κόμμα του Maaßen, ενώ άλλο στέλεχος τόνισε ότι ο Hans-Georg Maaßen δεν διαθέτει το πολιτικό χάρισμα της Sahra Wagenknecht.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.