Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Επαναληπτικές εκλογές στο Βερολίνο

Το SPD διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι των Πρασίνων

Κατά τη μερική επανάληψη των εκλογών του 2021 για τη Bundestag σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Βερολίνου, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέγραψαν απώλειες. Το SPD πάντως διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι των Πρασίνων, το CDU και το AfD ενισχύθηκαν. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις 12 άμεσες εντολές

Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηαν επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Βερολίνου, συγκεκριμένα σε 455 από τα 2.256, λόγω παρατυπιών που είχαν διαπιστωθεί κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 για την ανάδειξη νέου Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, στις οποίες η συμμετοχή ήταν της τάξης του 69,5%, επιβεβαιώθηκε η τάση που καταγράφεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δηλαδή το SPD και το FDP κατέγραψαν απώλειες, ενώ οι Πράσινοι παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, και τα κόμματα CDU και AfD βγήκαν ενισχυμένα από την εκλογική διαδικασία.

Οι επανληπτικές εκλογές οδήγησαν σε μείωση του συνολικού αριθμού της Ομοσονδιακής Βουλής (Bundestag) κατά μία έδρα, και αυτό διότι το συγκυβερνών FDP έχασε μία έδρα και έτσι συνολικά οι έδρες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα είναι στο εξής 735. 

Καμία αλλαγή δεν προέκυψε για τους 12 βουλευτές του Κοινοβουλίου που εξελέγησαν άμεσα το 2021, ενώ το κρατίδιο του Βερολίνου έχασε τέσσερις έδρες και θα εκπροσωπείται στο εξής με 25 βουλευτές στην Bundestag, την ώρα που την απευθείας είσοδό τους στο Κοινοβούλιο πέτυχαν μία βουλευτής του SPD, μία βουλευτής των Πρασίνων και μία βουλευτής του Die Linke.

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.